Annons
X
Annons
X

Inga soldater på Rangoons gator

BURMA | I RANGOON STÄDAR CIVILA HÄNDER BORT BRÅTEN

När höstens protester i Burma hade bedarrat var frågan som ställdes: Var är munkarna? De hade hämtats i nattliga räder och nu ryktades att ­juntans soldater beordrats att raka sina huvuden och ta plats i de tomma klostren. I vilken utsträckning ryktet var sant är svårt att veta, men att det uppstod är fullt begripligt. I diktaturens ögon är människor utbytbara pjäser.

I måndags svalde den burmesiska militärjuntan sin stolthet och accepterade omvärldens erbjudanden om hjälp. Det är ett beslut att glädjas åt för burmesernas skull, men det är också en finger­visning om de styrandes människosyn. Regimens stolthet sätts regelmässigt före människoliv. På samma sätt tog det tid för regimen att höja den ­officiella siffran på antal omkomna, som fram till måndagen var 351 personer. Under gårdagen ­höjdes siffran i omgångar för att under efter­middagen landa på 22464 liv.

Egentligen skulle man kunna tro att diktaturens korta beslutsvägar borde utgöra ett försteg framför demokratiernas tröga och byråkratiska dito. I ett katastrofläge borde en militärdiktatur som Burma kunna hinna med en hel del bara medan den ­demokratiska statens instanser funderar över ­ansvarsfördelning. Men icke.

Annons
X

Militären utgör runt 40 procent av Burmas BNP och står med sina 400000 soldater i regimens tjänst. (Att jämföra med de 2–3 procent som läggs på sjukvården.)

Ändå är frågan som ställs nu: Var är soldaterna?

Före detta integrations- och jämställdhets­minister Jens Orback var i Burma när cyklonen bröt ut i söndags morse och har berättat hur han under första tiden såg enbart civila händer lyfta träd och röja bråte. Liknande kritik hörs från flera håll. Aung Zaw, som driver tidningen Irrawaddy tillsammans med andra exilburmeser i Thailand säger till BBC att ”Rangoons innerstad är som en spökstad”.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I höstas skildrades Rangoons gator på ett ­diametralt annorlunda sätt. Då var soldatnärvaron massiv och statens förlängda näve slog skoningslöst ner folkets krav på demokrati och frihet. Så småningom blev läget ”stabilt” – den sorts för­rädiska stabilitet som är ett förtryckt folks värsta fiende. Ingen klär sig längre i rött för att stödja protesterna och på Facebook pågår vårstädning. På sistone har många, även jag, lämnat den där gruppen som stödjer Burmas munkar. Man kan ju inte vara med i hur många grupper som helst. Medan vi städar våra nätprofiler städar ­burmeserna sitt land. De förtjänar minst av allt en ny period av ”stabilitet”.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X