Annons

Inga skäl att förlänga insatsen i Libyen

Borgerliga politiker kritiserar oss socialdemokrater för att vi i dag tror att det är möjligt att avsluta insatsen i Libyen i enlighet med regeringen förslag. Det vore önskvärt att en ansvarig minister kunde klargöra var regeringen står. Står Carl Bildt och Sten Tolgfors bakom de förslag som borgerliga ledamöter för fram om att attackera markmål och att svenskt flygvapen ska användas för att störta Gaddafi? skriver Urban Ahlin och Peter Hultqvist (S).

Under strecket
Publicerad

Socialdemokraterna anser att omvärlden måste ställa upp för de människor som riskerar sina liv för att kräva demokrati och frihet. Carl Bildt ville inte ta ställning i Libyen. Han talade om stabilitet istället för att ställa sig på de förtrycktas sida.

Den libyska regimen hotade med att använda flygvapnet mot den egna befolkningen. I Benghazi hukade människor inför ett annalkande blodbad. Därför drev vi socialdemokrater kravet på upprättandet av en flygförbudszon i Libyen. Vi krävde också att Sverige skulle bidra till en sådan insats om FN så begärde.

Annons
Annons
Annons