Annons

”Gör Gui Minhai och Dawit Isaak synliga i Stockholm”

Kurdo Baksi, Lisa Nilsson, Ulrika Hyllert och Kjell Espmark är fyra av författarna till debattartikeln.
Kurdo Baksi, Lisa Nilsson, Ulrika Hyllert och Kjell Espmark är fyra av författarna till debattartikeln. Foto: AP, TT och Tor Jonsson/Journalisten

KULTURDEBATT| Det har gått 30 år sedan massakern på Himmelska fridens torg i Peking. För att minnas de som brutalt mördades i sin kamp för yttrandefrihet bör Stockholms stad synliggöra de två frihetsberövade svenskarna Dawit Isaak och Gui Minhai, skriver sju kulturpersonligheter.

Under strecket
Publicerad

Himmelska fridens torg lär vara den vackraste benämning ett torg äger. Man föreställer sig en öppen plats i fullständig harmoni, kanske ett Kungsträdgården i jätteformat där körsbärsträden strör sina skira blomblad över de rofyllda besökarna.

Ändå fyller det alla oss utanför Kina med fasa. För det är ett fasans torg, en skam och namnet en ironi utan dess like. I diktaturen Kina har dessutom den unga generationen förvägrats sin historia. Samtalen mellan generationer är spöklikt stympad. Och den unga generationen vet ingenting om massakern som ägde rum på detta torg i Peking och som krävde så många dödsoffer, för exakt 30 år sedan.

Annons
Annons
Annons