Annons
X
Annons
X

Inga polishelikoptrar nattetid

Rikspolisens helikopterbas i Stockholm ska bantas – enligt ett nytt schema som just nu planeras kan bemanning mellan klockan 02-07 komma att slopas. ”Hade våra helikoptrar kunnat lyfta under rånnatten hade det ändå inte funnits personal med det nya schemat”, säger gruppchefen till SvD.se.

Foto: GUNNAR LUNDMARK, PONTUS LUNDAHL/SCANPIX

Helikopterrånet i Västberga

Här inträffade rånet hitta.se Här har polisen hittat helikoptern hitta.se Varför skyddades inte polishelikoptern? blogg.svd.se

– DYGNET-RUNT-BEREDSKAP KAN SLOPAS ENLIGT NYTT SCHEMA

Flykten efter rånet mot värdedepån i Västberga i förra veckan kunde pågå mer eller mindre ostört eftersom polisens helikoptrar vid Myttinge saboterats. Men enligt ett nytt schema som just nu arbetas fram på polisens helikopterbas i Stockholm kommer man från och med årsskiftet inte längre ha bemanning nattetid. Mellan klockan 02-07 kommer ingen av de 10 anställda helikopterförarna och en operatör att arbeta eftersom ett nytt arbetstidavtal förbjuder den typ av schemaläggning som hittills gjort dygnet runt-bemanningen möjlig.

– Det stämmer. Vi har ända sedan 2005 kunnat ha beredskap dygnet runt men nu är det slut på det, vi får inte längre ha den typen av övertid i organisationen, säger gruppchef Göran Ramström till SvD.se.

Så med det nya schemat hade ni inte kunnat ingripa mot rånet även om helikoptrarna varit flygdugliga?

Annons
X

– Det stämmer.

Några pengar till extra personal finns inte för att klara dygnet-runt-bemanningen så det enda alternativet är stänga igen nattetid. Det nya schemat väntas träda i kraft vid årsskiftet. Polisens helikopterbas i Stockholm har sedan 2004 varit den enda med dygnet-runt-bemanning.

Utöver brott bistår polisens helikoptrar även i sökandet efter försvunna personer.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det vi hanterar kan ju lika gärna inträffa nattetid, säger Göran Ramström till SvD.se.

  Stefan Hall, chef för polisflyget i hela Sverige beklagar det nya schemat.

  – Polisflyget borde kunna ha en dygnet-runt-bemanning men jag kan inte trolla med knäna. Jag har framställt behovet till ledningen men inte fått gehör, säger Stefan Hall till SvD.se.

  Men enligt Tommy Hydfors, biträdande rikskriminalchef kommer det även i framtiden att finnas tillgång till helikopter dygnet runt i Stockholmsområdet.

  – Vi håller just nu på att diskutera schemat för alla som arbetar inom rikskriminalpolisen för att anpassa till vilka behov som finns och det nya arbetstidsavtalet. Helikoptrarna är en nationell resurs och de kommer att finnas tillgängliga i hela Sverige 24 timmar om dygnet.

  Om det innebär en faktisk personalförstärkning i Stockholm vill han inte kommentera.

  – Vi har ju piloter i hela Sverige.

  Rikspolisen har i dagsläget fyra helikopterbaser i landet – Stockholm, Göteborg, Boden och Östersund. Även i Malmö har det funnits en bas men den är just nu vilande. I samband med sabotaget mot helikopterbasen i Myttinge flyttades helikoptrarna därifrån. Var de finns nu vill polisen inte avslöja mer än att det är en säker plats.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: GUNNAR LUNDMARK, PONTUS LUNDAHL/SCANPIX Bild 1 av 2

  Rånarna lyfter i sin stulna helikopter från värdedepån G4S i Västberga i södra Stockholm. Bilden till höger: Polisen undersöker helikoptern som återfanns i Arninge norr om Stockholm.

  Foto: AFTONBLADET , SCANPIX Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X