Inga ökade anslag trots a-kassefusket

Bidragsfusket bland frilansande skådespelare har pågått i decennier. Ändå vill ingen ta på sig ansvaret för att det fortsätter. Trots att Kulturrådet och Ams har påpekat det ohållbara i situationen för regeringen står inte ett ord om ökade anslag till fria teatrar i vårbudgeten.

Under strecket
Publicerad
Annons

I går berättade SvD att flera fria teatrar bara betalar löner när de har föreställningar och inte under repetitionsperioderna. Det gör att skådespelarna måste ta a-kassa för att försörja sig - trots att de jobbar heltid en eller ett par månader före premiären. För anställda i kultursektorn är det inget nytt, tvärtom ett vedertaget system sedan flera decennier även om få talar högt om det.
Många hävdar att myndigheterna ser mellan fingrarna med bidragsfusket, eftersom stora delar av Kultursverige är beroende av systemet. Men det förnekar Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams, bestämt.

– Det är möjligt att det varit så en gång i tiden, men sedan jag blev direktör 2003 accepterar vi det inte. Under repetitionerna ska lön utbetalas. Jag tror att problemet har minskat, vi har tagit ett hårdare grepp från vår sida, säger Bernt-Åke Petersson, kulturarbetsdirektör på Ams.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons