Inga nya tester av omstridd majs 0 Fakta

EU-kommissionen tänker med svenskt stöd godkänna den kritiserade genmajsen MON 863 som orsakat inre skador på råttor. LRF och en rad EU-parlamentariker kritiserar att inga nya tester gjorts - trots kritiken som fick EU att lägga beslutet på is i höstas.

Under strecket
Publicerad
Annons

När EU:s miljöministrar träffas nästa fredag står ett godkännande av det amerikanska bioteknikföretaget Monsantos genmodifierade majs Mon 863 som djurfoder på dagordningen. Majsen innehåller ett inbyggt växtgift och finns redan på marknaden i Kanada och USA.
Ministerrådet skulle ha fattat beslutet i höstas, men det sköts upp sedan flera tunga europeiska forskare hävdat att Monsanto underskattat riskerna. Bland annat reagerade det franska vanligtvis GMO-positiva forskningsinstitutet CBG på de höga andelar råttor som skadats i Monsantos studie.
Efter att ha matats med majsen i tre månader ökade blodsockernivån hos honråttor, njurarna förlorade vikt och lymfocyter och andra vita blodkroppar ökade hos hanråttor. Sverige har hela tiden gett sitt stöd till godkännandet, men en kartläggning som organisationen Greenpeace gjort visar att så många länder är tveksamma att förslaget inte går igenom.
Den bedömningen delas av EU-kommissionen, som nyligen meddelade att den då tar över frågan och på egen hand tvingar
motspänstiga medlemsländer att tillåta majsen.

– EU-kommissionen menar att de kan driva igenom ett ja med hänvisning till gällande regler. Men vi diskuterar nu om regelverket används på ett bra sätt. Sverige och EU-myndigheterna måste ställa de riktiga frågorna, säger LRF:s miljöchef Jan Eksvärd.
Han ställer sig frågande till varför inga nya försök gjordes när beslutet sköts upp.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons