Annons

Inga forskarnamn bakom extremistrapport

Totalförsvarets Forskningsinstitut (FOI) har valt att publicera en forskarrapport utan att namnge författarna – av rädsla för näthat. Arkivbild.
Totalförsvarets Forskningsinstitut (FOI) har valt att publicera en forskarrapport utan att namnge författarna – av rädsla för näthat. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson / TT

Svenska forskare har kartlagt våldsbejakande extremism och hatbudskap på internet. Men ironiskt nog vill de inte själva skriva under rapporten med namn – av rädsla för reaktioner på de sajter de undersökt.

Under strecket
TT
Publicerad

Nyligen presenterade Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) på regeringens uppdrag en rapport med namnet Hatbudskap och våldsbejakande extremism i digitala miljöer. Men namnen på författarna finns inte med, något som kommenterades i en uppmärksammad krönika i Aftonbladet.

– Det är extremt ovanligt att forskare väljer att inte stå med namn. Jag är van vid att man ofta är väldigt stolt över det man gör och gärna vill stå med sitt namn, medger projektledaren Lisa Kaati, den enda som figurerar med namn i samband med rapporten.

Annons
Annons
Annons