Annons
X
Annons
X

Inga extrapengar till kommuner i år

De borgerliga partierna ger nu ett rakt besked: det blir inga extra pengar till kommunerna 2009. För att möta lågkonjunkturen får de ett tillskott för nästa år, men det räcker inte för att klara verksamheten utan nedskärningar.

(uppdaterad)
Foto: SVD, SCANPIX (ARKIV)

Fakta

Budgetförhandlingarna

18 mars

möte mellan alliansens ekonomisk- politiska talesmän och Anders Borg.

Annons
X

31 mars

KI offentliggör en ny prognos över konjunkturläget.

15 april

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  regeringen presenterar vårbudgeten. Debatt i riksdagen.

  4 maj

  oppositionens budgetmotioner ska vara klara.

  Efter påskhelgen ska finansminister Anders Borg (M) presentera sin vårbudget, som innebär ett tillfälle för regeringen att reagera politiskt på den akuta ekonomiska krisen.

  Sveriges kommuner och landsting, SKL, har i ett brev till regeringen begärt mer pengar för att ”undvika uppsägningar och säkra kvaliteten i välfärden”.

  15 000 förlorar jobbet om inte kommunsektorn får tre miljarder kronor extra i år, och ytterligare fem miljarder kronor 2010.

  – En höftled eller en gråstarr bryr sig inte om konjunkturen. Vi måste ha lärare i klassrummen och hemtjänsten måste komma hem till människor för de sitter ensamma. Jag tror att regeringen trots allt har respekt för det, säger Lennart Gabrielsson (FP), vice ordförande i SKL.

  Anders Borg har också vid flera tillfällen gett besked om att kommuner och landsting kan räkna med ett resurstillskott.

  – Vi är klara över att det behövs mer pengar i kommunsektorn och vi är klara över att vi ska åtgärda det, sa Anders Borg i riksdagen 26 februari.

  Men nu när budgetförhandlingarna inletts är beskedet att det inte blir några extra pengar i år. SvD:s samtal med de fyra borgerliga partiernas ekonomisk-politiska talesmän visar att ingen tycker att det finns någon anledning att öka på anslagen till vård, skola och omsorg för innevarande år.

  – Jag bedömer att för 2009 är det inte aktuellt med några nya pengar. Däremot är vårt partis bedömning att vi måste ge mer för 2010, säger kristdemokraten Stefan Attefall.

  Moderaternas Bertil Kjellberg framhåller att kommunerna redan har fått mer pengar för i år, bland annat genom att arbetsgivaravgiften har sänkts.

  – Det gör att läget 2009 inte är lika akut, säger han.

  Beskedet är detsamma från Centerpartiets och Folkpartiets talesmän.

  – Vårt fokus måste ligga på 2010 och 2011, säger Carl B Hamilton (FP).

  Flera hänvisar till finansutskottets utfrågning om kommunernas ekonomi i förra veckan. Där framträdde Konjunkturinstitutets (KI) generaldirektör Mats Dillén, som delar uppfattningen att kommunernas behov är större nästa år.

  Men KI anser ändå att kommunerna behöver 1,5 miljarder extra redan 2009. Nästa år ökar den siffran till 14 miljarder kronor.

  – Det räcker ungefär för att hålla sysselsättningen oförändrad, säger Mats Dillén.

  Det blir alltså nya pengar nästa år, men ingen vill i dag ge besked om hur mycket det handlar om. Svaret kommer i vårbudgeten och så här sa statsminister Fredrik Reinfeldt när han duellerade mot S-ledaren Mona Sahlin i SVT i tisdags kväll:

  – Jag vill också säga att det kommunala självbestämmandet, som ofta hyllas, också ska gälla i dåliga tider.

  På samma sätt resonerar flera av talesmännen.

  – Man ska inte vara naiv och påstå att kommunerna kan glida igenom den här krisen utan att det märks, säger Stefan Attefall.

  Och Roger Tiefensee (C) vill tona ned de höga förväntningarna.

  – Den internationella krisen är som en lavaström. Man luras om man försöker föreskicka att kommunerna inte skulle påverkas.

  Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson tycker att det är ”oansvarigt” av de borgerliga att avvisa extra stöd till kommunerna för 2009.

  – Ideologin överordnas samhällsansvaret. Man låter lågkonjunkturen skära ned på välfärden, och sätter sig bredvid och tittar på, säger hon.

  Socialdemokraten Thomas Östros varnar för växande arbetslöshet.

  – Överallt i kommunsverige planeras det nu för nedskärningar för att skatteintäkterna viker.

  Hans parti vill ge kommunsektorn fem miljarder extra i år, och betydligt mer nästa.

  – Det går snabbt utför för kommunerna, och det kommer att behövas en stor insats 2010, säger Östros.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SVD, SCANPIX (ARKIV) Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X