Annons

The InternInga enkla lösningar i välspelad The intern

Robert De Niro och Anne Hathaway har huvudrollerna.
Robert De Niro och Anne Hathaway har huvudrollerna. Foto: Francois Duhamel

I sitt filmskapande kombinerar Nancy Meyer klassisk Hollywoodglamour med solid känsla för moderna, mänskliga angelägenheter: kvinnor i arbetslivet är ett tema hon behärskar väl.

Under strecket
Publicerad

”En man kan nå toppen och ändå ha ett privatliv”, säger chefen till JC Wiatts i ”Baby boom” från 1987. JC, en karriärkåt jurist spelad av Diane Keaton i tidstypisk powerkostym, ska uppgraderas till partner på advokatbyrån, men bara om hon lovar att inte få barn. ”Jag är lyckligt lottad. Jag kan få allt”, fortsätter han – underförstått att en man aldrig skulle välja att göra som hans egen fru och stanna hemma och sköta ungarna och gardinstrykningen. ”Glöm det. Jag vill inte ha allt”, säger JC och trampar ivrigt med pumpsen under bordet.

Man måste inte ha sett ”Baby boom”, en film Nancy Meyers skrev manus till, för att förstå grundklangen i ”The intern”, men det hjälper. Huvudperson här är Brooklynbon Jules Ostin, likt JC nånstans mellan 30 och 40, vars webbshop svällt till supersuccé på bara ett drygt år. Till skillnad från JC är hon dock både gift och förälder och dessutom försedd med en modern man som tar hand om det vackra hemmet och lunchlådorna.

Annons
Annons
Annons