Annons
Krönika

Annina Rabe:Inga argument biter på siffror

När bara siffror och mätbara resultat räknas kan man motivera nedläggning av översättarseminariet på Södertörn med att det kostar för mycket. Seminariets betydelse för det svenska litteraturklimatet räknar ingen med.

Uppdaterad
Publicerad

Varje gång jag ser reklam för svenska högskolor blir jag djupt deprimerad. Det är någonting med de där glada hoppande ungdomarna, de käcka pay-offerna och den allmänt oseriösa framtoningen som säger något om svenskt utbildningsväsende, och den roll bildning spelar i vår samtid. Jo jo, jag förstår väl också att man inte kan lura ungdomar till högskolan genom att visa allvarsamma glasögonormar som sitter i bibliotek och läser tunga böcker, men måste högskolereklamen verkligen konkurrera med gym-reklamen, alternativt något från frikyrkorna? Ve och fasa om detta är en bild av kvaliteten på svenska högskoleutbildningar.

En film från Linnéuniversitet som lanserades för ett tag sedan inleds med en klassiskt nördig typ som sitter i ett bibliotek och läser. Hoppsan, tänker man, en person som läser, det var oväntat. Men se där, nu börjar det hända saker. Där kommer ju en typisk Cool Ungdom (alltså precis som vuxna reklammakare tänker sig att en cool ungdom ser ut) in från vänster! Han tar ett resolut hopp över den läsande tönten, och skuttar sedan upp på bokhyllorna, där han får sällskap av några andra Coola Ungdomar.

Annons
Annons
Annons