Annons

Fortbildning slopas: ”Gagnar inte patienter”

Christer Norman har jobbat som informationsläkare på halvtid sedan 1999. Han tror att Region Stockholms beslut att dra in tjänsten kommer missgynna patienterna.
Christer Norman har jobbat som informationsläkare på halvtid sedan 1999. Han tror att Region Stockholms beslut att dra in tjänsten kommer missgynna patienterna. Foto: Emma-Sofia Olsson

Snart försvinner fortbildningen om nya läkemedel och behandlingar på Stockholm vårdcentraler. I stället ska vårdpersonalen skaffa sig den informationen på egen hand.

– Risken är att ny kunskap inte når ut till vårdcentralerna, säger informationsläkaren Christer Norman.

Under strecket
Publicerad
Foto: Emma-Sofia Olsson

Sedan över 25 år har det funnits så kallade informationsläkare och informationsapotekare inom sjukvården. Deras uppgift har varit att besöka vårdcentralerna och informera om tillämpningen av nya medicinska rön, nya nationella riktlinjer och gå igenom den så kallade Kloka listan, med läkemedelsrekommendationer med de förskrivande läkarna.

I Stockholm finns motsvarande fem heltidstjänster av läkare och apotekare som åker runt till regionens 219 vårdcentraler. De brukar hinna med omkring 500 besök om året.

Annons
Annons
Annons