Informationsbruset tränar våra hjärnor

SMARTARE Med datorn i knät tittar vi på tv, ­lyssnar på musik och svarar på sms. 2000-talsvardagen har ökat vår simultan­kapacitet, men det finns en gräns för vad våra hjärnor ­klarar.
Hjärnforskaren Torkel Klingberg tror på en framtid med teknik som hjälper oss att sålla information och att vi snart kommer att vara ­lika medvetna om att träna hjärnan som kroppen.

Under strecket
Publicerad
Annons

Informations­floden väller över oss. Ny teknik driver på utvecklingen. Kraven på din simultan­kapacitet blir allt högre. Risken är att normalt högpresterande människor underpresterar, får svårt att organisera sitt arbete och blir glömska när de försöker göra många saker samtidigt.

I genomsnitt har vi har åtta fönster öppna samtidigt på våra datorer och blir avbrutna var tredje minut. Uppmärksamheten studsar från det ena till det andra. En amerikansk psykiater har kallat fenomenet för ett slags vuxen-ADHD med koncent­rationssvårigheter som främsta symptom.
Nutiden ställer allt högre krav på att vi sållar information, koncentrerar oss på en sak i taget – ­eller att vi håller fler bollar än ­någonsin i luften samtidigt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons