Annons

Håkan Lindgren:Information en uttjänt metafor för världen

Hjärnan är en dator och världen ­består av information – i alla fall om man tolkar de rådande metaforerna som bokstavligt sanna, i stället för som verktyg för tanken. James Gleicks ”The information” är en 500-sidig uppgörelse med slagordet ”allt är information”.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

I slutet av 1870-talet fångade en ny, spännande uppfinning människornas intresse: fonografen. Det dröjde inte länge förrän psykologer, filosofer och andra började förklara att människans hörselminne måste fungera ungefär som en fonograf. Ljudvibrationerna måste på något sätt graveras in i hjärnan, antog man, därefter kan de spelas upp ett obegränsat antal gånger. I dag vet vi förstås bättre. Hjärnan är inte en fonograf, den är en dator.

Eller rättare sagt: den är ett besynnerligt organ, som alltid liknar den apparat vi uppfunnit senast. Bland mycket annat har den jämförts med ett självspelande piano, ett hologram och ett tryckeri. Vi är märkligt förtjusta i att föreställa oss vårt eget intellekt som ett dött ting, som om det krävdes en övermänsklig ansträngning att tänka rörelse, processer, utveckling och relationer. Tekniska apparater har så ofta använts för att förklara eller beskriva minnet, skriver Douwe Draaisma i ”Metaphors of memory”, att en historik över människans föreställningar om minnet från medeltiden och framåt liknar en vandring bland utställningsföremålen på ett tekniskt museum.

Annons
Annons
Annons