Annons

Inför Wikipedia grindvakter?

Sällan har jag fått så många reaktioner på ett debattinlägg som min kritik mot Wikis biografier. Det visar att nätet som medium är större än många i min generation förstått. Och det är förstås bra. Det betyder inte att det är problemfritt.

Under strecket
Publicerad

Omkring hälften av alla reaktionerna, hos SvD och andra bloggar, utgör allmänna spyor mot min person, utan minsta relation till Wikidebatten. Är det en framgång för yttrandefriheten att den sorts förtal och personangrepp som förr var förbehållet krog- och bastusnack och sorterades bort att de gamla mediernas ”grindvakter”, numera fritt når offentligheten på nätet?

En annan tredjedel utgör allmänt försvar för Wikipedia, utan konkreta exempel. Någon har noterat att jag själv hänvisat till Wikipedia i min bok Palestinas frihetskamp. Ja, jag har verkligen inte haft för avsikt att döma ut hela Wikipedia. Mängder med artiklar och faktauppgifter är intressanta och rimligt korrekta. Min kritik har i första hand gällt biografierna av kontroversiella personer, med Jan Guillou som exempel.

Annons
Annons
Annons