Annons

”Inför uppförandekod för lobbyister”

Vi vill uppmana riksdagens talman Andreas Norlén att ta initiativ till att riksdagen inför en frivillig uppförandekod för pr- och lobbykonsulter, skriver debattörerna.
Vi vill uppmana riksdagens talman Andreas Norlén att ta initiativ till att riksdagen inför en frivillig uppförandekod för pr- och lobbykonsulter, skriver debattörerna. Foto: Tomas Oneborg

Lobbying med dolda kunder kan vilseleda både allmänheten och politikerna. Riksdagen bör införa en uppförandekod för pr- och lobbykonsulter, skriver Mikael Persson och Patrik Westander på pr- och lobbybyrån Westander.

Under strecket
Publicerad

Var det resursstarka finansiärer, dolda bakom pr- och lobbykonsulter, som hjälpte Nyamko Sabuni fram till partiledarposten? Svenska Dagbladets politikreporter Annie Reuterskiöld ställer frågan i en omfattande granskning, byggd på ett drygt 20-tal intervjuer med insatta personer bland annat inom Liberalerna och på en namngiven pr-byrå.

Källorna ger den samlade bilden att pr-byrån har varit aktiv i partiledarkampanjen. Om någon betalade för tjänsterna är oklart. Sekretessen kring den aktuella byråns kunder är mycket stark, tydligen även internt. ”Ibland vet inte konsulten vem som i slutänden är beställare”, säger en källa på pr-byrån.

Annons
Annons
Annons