Inför sockerskatt mot fetman

Under strecket
Publicerad
Annons

Kampen mot fetman - den nya folksjukdomen- har kommit att fokuseras på fettet i maten och livsmedelsindustrien marknadsför en mängd ”low-fat” produkter. Många bantare kan dock vittna om att det inte tycks hjälpa att minska på fettintaget.
Är inte kolhydraterna en väl så stor orsak till fetma? Vi stoppar i oss en mängd sådana som socker, sött bröd, pasta, potatis, chips, bakverk, godis och läskedrycker. Överskott på kolhydrater omvandlas i kroppen till fetter, som lägger sig kring midjan.
Svenskarna konsumerar i medeltal cirka 45 kg socker per år och person. Av detta är 35 kg ”dolt” socker som ingår i olika livsmedel utan att vi tänker på det.

Att choklad och smågodis innehåller massor av socker förstår man, men att korv, kaviar och leverpastej också är sockrade är mer obekant. Det är inte ovanligt att ”low fat”-produkter spetsas med socker för att bli mer smakliga.
Tobakens farlighet för hälsan påtalas numera med tydliga texter på cigarrettpaketen. Och man skräder inte orden:”rökning dödar” och
”rökning orsakar hjärtinfarkt och stroke” är exempel på varningstexter. På samma sätt borde föreskrivas att sockerinnehållet i livsmedel skall anges med stor text på förpackningarna. Befintliga finstilta innehållsdeklarationer är alldeles odugliga som information till en aningslös allmänhet.
En 100-grams chokladkaka bör ha en tydlig text: ”innehåller 50 gram socker” och en halv- kilos syltburk bör bära texten ”innehåller ett kvarts kilo socker”. Vid de överflödande godisdiskarna bör en obligatorisk skylt uppsattas: ”överkonsumtion av socker är skadlig för din hälsa”

Annons
Annons
Annons