Inför skatteavdrag för digitala tjänster

Alla måste likvärdigt kunna ta del av samhället och samhällets service, också när den digitaliseras. Därför föreslår vi en skattereduktion för digital kompetensutveckling i hemmen och att digitala servicecenter inrättas i kommunal regi, skriver Jan Gulliksen, Digitaliseringskommissionen.

Under strecket
Publicerad

Digitaliseringskommissionen föreslår på torsdagen för it-minister Mehmet Kaplan (bilden) en skattereduktion för digital kompetensutveckling i hemmen, skriver Jan Gulliksen.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN
Annons

En sak står klart, människors förmåga att använda digitala verktyg och delta i digitaliseringen kommer vara avgörande för Sveriges möjligheter att fortsätta utvecklas som rikt välfärdssamhälle. Det pågår en fantastisk transformering, där digitaliseringen förändrar allt, från vardagslivet hemma till hur och med vad vi arbetar, hur offentlig service kan se ut, hur man kan ta ut skatt, hur vi transporterar oss, vilken typ av förståelse man kan få för komplexa samband av mänskligt eller maskinellt beteende. En global fördel som Sverige har i detta är vår stora digitala breddkompetens. Vi måste utveckla den, på alla nivåer.

Därför föreslår Digitaliseringskommissionen på torsdagen för it-minister Mehmet Kaplan en skattereduktion för digital kompetensutveckling i hemmen. Den kan man använda till exempel om man behöver stöd för att komma i gång med Skype, för att lära sig kryptera sin e-post, eller äntligen få sitt hemmanätverk att fungera med både tv:n, datorn, och hälso-appen i den nya mobiltelefonen. Intresset för att köpa sådana tjänster är i dag stort oavsett utbildningsnivå, störst är intresset hos kvinnor och äldre. Det saknas dock i stort företag som erbjuder tjänsterna.

Annons
Annons
Annons