Annons

”Inför sanktioner riktade mot Burmas militär”

Kristina Jelmin. Bilden till höger är från ett läger i Bangladesh för flyktingar från folkgruppen rohingya.
Kristina Jelmin. Bilden till höger är från ett läger i Bangladesh för flyktingar från folkgruppen rohingya. Foto: Pressbild, Mahmud Hossain Opu/AP

Sverige bör ta initiativ inom EU för en tuffare position gentemot Burma. Ett första steg bör vara att förbjuda europeiska företag att göra affärer med bolag kopplade till den burmesiska militären. Det skriver Kristina Jelmin, Svenska Burmakommittén.

Under strecket
Publicerad

Det är nu mer än två år sedan den burmesiska militären inledde en stor offensiv mot den i huvudsak muslimska minoritetsgruppen rohingya i delstaten Rakhine i västra Burma, även kallat Myanmar. Militären dödade tusentals människor, brände ned byar och begick omfattande kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Bland annat användes våldtäkter och andra former av sexuellt våld på ett systematiskt sätt mot civilbefolkningen. På några få månader drevs över 700 000 människor på flykt till grannlandet Bangladesh. De bor fortfarande i överfulla flyktingläger utan möjlighet att återvända hem.

Trots att militärens övergrepp och våld mot civila dokumenterats i flera trovärdiga rapporter från FN och människorättsorganisationer och trots att det nu gått två år har inga ansvariga ställts till svars för de grova övergreppen. FN:s oberoende undersökningskommission för Burma (FFM) har slagit fast att övergreppen utgör brott mot mänskligheten. Dessutom menar utredarna att det finns tillräckliga bevis för att åtala militära ledare för folkmord i relation till övergreppen och att fallet därför bör hänskjutas till den Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC), alternativt att en ad-hoctribunal upprättas. Mandatet för detta vilar hos FN:s säkerhetsråd men hittills har rådet inte kunnat enas om en sådan åtgärd. Positionerna förefaller vara låsta.

Annons
Annons
Annons