Annons

Inför rötmånaden: ”Viktigt att hålla hygienen”

Under rötmånadstiden går det inte att lita på bäst före-datumet på dina matvaror. Arkivbild.
Under rötmånadstiden går det inte att lita på bäst före-datumet på dina matvaror. Arkivbild. Foto: Leif R Jansson/TT

Det är inte bara semesterfirare som trivs i sommarvärmen – utan även bakterier. Snart inleds den period vi kallar rötmånad.

– I år är det extra viktigt att hålla hygienen när du är i kontakt med färsk kyckling, säger Christina Lantz på Livsmedelsverket.

Under strecket
TT
Publicerad

Rötmånad är ett gammalt begrepp för den tid på året ungefär mellan 23 juli och 23 augusti då matvaror lättare ruttnar och blir dåliga. Men egentligen är det inte datumet som avgör om det blir rötmånad eller inte, utan om det är varmt och fuktigt i luften.

– Är det riktigt kallt och regnigt kan det bli en sommar utan rötmånad, säger Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Annons
Annons
Annons