Annons

Inför fri flytträtt av pensionspengarna

Regeringen bör inte avstå från att försöka genomföra decenniets viktigast konsumentreform – fri flytträtt för det egna pensionskapitalet. Risken är stor att motståndet hos kollektivavtalsparterna avskräcker. Det skriver Gustaf Rentzhog, koncernchef för Söderberg & Partners.

Under strecket
Publicerad

Regeringen ska i början av januari redogöra för de propositioner som den planerar att lägga under 2014, under återstoden av riksmötet, alltså fram till det förestående riksdagsvalet. Frågan är om regeringen också kommer att lägga en proposition som föreslår införandet av fri flytträtt av pensionskapital. Ska regeringen gå vidare och göra verklighet av de förslag som lades i den så kallade Livförsäkringsutredningen (2012:64) från hösten 2012 om fri flytträtt av pensioner, är en proposition under våren 2014 dess sista möjlighet.

Men risken finns att en sådan proposition inte läggs eftersom kollektivavtalsparterna har meddelat att de inte accepterar en fri flytträtt. Till saken hör att kollektivavtalsparterna är den enskilt största aktören på pensionsmarknaden.

Annons
Annons
Annons