Annons
X
Annons
X

”Inför ångervecka för dem som köper borätt”

Bostadrättsköpare måste få en lagstadgad ångervecka. Möjligheten att undersöka bostads­rätten i sin helhet är sällan tillräcklig. Det är hög tid att agera för köparens bästa, skriver bostadsdebattörer.

Med lagstadgad ångervecka får köparen möjlighet att undersöka sitt livs största köp i sin helhet även vid blixtsnabb försäljning dikterad av säl­jare och mäklare, skriver artikelförfattarna.
Med lagstadgad ångervecka får köparen möjlighet att undersöka sitt livs största köp i sin helhet även vid blixtsnabb försäljning dikterad av säl­jare och mäklare, skriver artikelförfattarna. Foto: Hasse Holmberg/TT

DEBATT | KÖPA BOSTAD

Nästan ingen som köper en bostadsrätt på till exempel 3 miljoner vet att den kan vara värd endast 2,7 miljoner eller kanske 3,3 miljoner, om man ser under skalet. Det köparen inte vet eller struntar i är att man som köpare även blir delägare av föreningens fastighet och lån. Under skalet finns underhållsbehovet av föreningens fastighet, för­eningens befintliga lån och framtidsförberedelser i form av sparande. Olikheterna är stora mellan föreningarna trots samma marknadspris. En ”köpmäklare” eller annan specialist kan hjälpa köparen att undvika nitlotterna och att hitta vinstlotterna.

Vi är fackmän på bostadsrätt med mycket lång erfarenhet av bostadsrätt inifrån. Vi har tillsammans djupgående kunskap och erfarenhet och förvånas och blir upprörda över att bostadsrättsköpare inte undersöker vad de köper, när det under skalet finns stora olikheter beträffande fastigheten, föreningens lån och sparande för framtida underhåll. Det vill säga avgifterna kan stiga kraftigt i de bostadsrättsföreningar där man valt att ­skjuta kostnaderna på framtiden och har en låg avgift när lägenheten säljs. Riskerna för ­köparna har ökat de senaste åren och chansningarna vid köp har blivit allt större. Nästan ingen under­söker i grunden vad de köper.

Med lagstadgad ångervecka får köparen möjlighet att undersöka sitt livs största köp i sin helhet även vid hetsförsäljning, det vill säga blixtsnabb försäljning dikterad av säl­jare och mäklare.

Annons
X

Med en ångervecka för bostadsrättsköpare skulle köparen få tid att anlita specialister på internationellt vis, där köparen har en köpmäklare eller annan specialist. Specialisterna betalas av köparen och har endast köparens väl för ögonen.

Med en ångervecka kan köpare, det vill säga lekmän, få tid att undersöka köpet enligt den osäkrare och långsammare ”gör det själv-metoden” med hjälp av vänner med specialistkunskap på fastighetsförvaltning och ekonomi. Ångerveckan vid bostadsrättsköp är till för att tillgodose köparens rättmätiga behov av tid.

Med en ångervecka skulle köparen kunna få hjälp av till exempel en ”köpmäklare” eller någon annan i ärendet insatt person, som kan hjälpa konsumenten att undvika att köpa bostadsrätt i ekonomiskt omöjliga ombildade föreningar. Vissa nyproduktionsobjekt skulle avslöjas med orealistiskt låga drifts- och under­hållskostnader och räntesatser som på papperet leder till så låg månadskostnad att det ger entreprenören möjlighet att sätta ­högre priser. I Sverige betalas mäklaren av säljaren men skall i teorin hjälpa både säljare och köpare. Med ”köpmäklare” har säljaren kvar sin mäklare och köparen har en egen mäklare som enbart arbetar för köparen och betalas av köparen. Utanför Sverige, till exempel i Danmark, finns en mäklare för säljare och en annan mäklare för köparen.

Det är hög tid att agera för köparens/konsumentens bästa och den sittande ”Utredningen om stärkt konsumentskydd på bostadsrättsmarknaden” (Ju 2015:11).

Konsumenterna måste informeras om att de kan tjäna kanske en halv miljon på att noggrant undersöka vad de tänker köpa och därefter välja det bästa alternativet. Det duger inte längre att undanhålla konsumenterna informationen om hur mycket pengar man kan vinna genom att undersöka köpobjekten noggrannare. Får köparen veta hur lönsamt det är, har hen drivkraft att undersöka på djupet. Det är viktigt att motivera konsumenterna. Med motivation stärks konsumentskyddet.

Konsumenterna måste informeras om att det krävs specialistkompetens på fastighetsförvaltning och ekonomi för att förstå hur mycket avgiften utvecklas ett antal år framåt i en speci­fik bostadsrättsförening, trots att Konsument­verket informerar om att detta är något som vem som helst klarar av. Alla ­köpare kan utan utbildning och erfarenhet värdera läge, yta, planlösning, utsikt etc men inte den avancerade ekonomiska och fastighetstekniska delen.

Konsumenterna måste ha en ångervecka! Med en ångervecka får köpare av en bostadsrätt liksom skoköparen möjlighet att ångra ett köp som efter djupundersökning visar sig vara ett dåligt köp. Det kan handla om en bostads­rätt med ett pris på flera miljoner i nyproduktion, i en ombildad förening eller i en äldre bostadsrättsförening.

Anders Olsson

rådgivare i bostadsrättsfrågor

Eva Nordbeck

bostadsrättsekonom

Mats Persson

ordförande i bostadsrättsförening

Jan Lindau

ekonom och informatör

Annons
Annons
X

Med lagstadgad ångervecka får köparen möjlighet att undersöka sitt livs största köp i sin helhet även vid blixtsnabb försäljning dikterad av säl­jare och mäklare, skriver artikelförfattarna.

Foto: Hasse Holmberg/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X