Annons
X
Annons
X

Influensan bingo för vaccinjättar

Svininfluensan betyder mångmiljardintäkter för den internationella vaccinindustrin. Medan världen oroas över sjukdomens spridning kan vaccinjättarna räkna med kraftiga försäljningsökningar. I Sverige kom nyligen priset för vaccinet från brittiska Glaxo Smithkline som en chock för landstingen.

[object Object]
Svininfluensan skapar rädsla men för vaccinindustrin ger den miljardintäkter. Tre europeiska läkemedelsjättar dominerar vaccinmarknaden som förra året omsatte 185 miljarder kronor. Foto: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX

Fler artiklar om influensan

Vaccinindustrin är ett välkänt begrepp inom läkemedelsbranschen. Det är framför allt tre europeiska läkemedelsbolag som dominerar marknaden. De har till en del specialiserat sig på att tillverka vaccin för olika sjukdomar. För de tre bolagen – brittiska Glaxo Smithkline, schweiziska Novartis och franska Sanofi-Aventis – innebär spridningen av svininfluensan enorma affärsmöjligheter. Även amerikanska Baxter är en viktig aktör.

–Vaccinindustrin har blivit allt hetare. De här tre bolagen har investerat mycket pengar i produkter, teknologi och produktionskapacitet så det är klart att i ett strikt ekonomiskt perspektiv är de vinnare i det här läget, säger Erik Hultgård, läkemedelsanalytiker på Handelsbanken.

Enligt Erik Hultgård värderades den internationella vaccinindustrin förra året till 185 miljarder kronor efter att ha växt cirka 10 procent de senaste åren. I år tror Erik Hultgård att tillväxten blir ”minst det dubbla”, det vill säga 20 procent eller mer.

Annons
X

Det som händer nu över hela världen är att länder gör gigantiska beställningar av vaccin för svininfluensan. Sverige är ett exempel. De svenska landstingen har nyligen beställt 18 miljoner doser (två doser per invånare) från Glaxo Smithkline. Leverans sker i slutet av september.

Men när notan kom blev det en chock, enligt Göran Stiernstedt som är chef för vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Landsting.

–Ett vanligt influensavaccin kostar 35 kronor per dos. Den här gången tar de 65 kronor per dos. Den prisökningen kom som en kalldusch för oss. Totalt blir det 1,3 miljarder kronor, säger Göran Stiernstedt och medger att landstingen borde ha varit mer uppmärksamma på priset vid ordertillfället.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Han fortsätter:

  – Det är uppenbart att vaccinbolagen tjänar otroligt mycket pengar på detta. Känslan är ju också att det är väldigt stora särintressen som styr här i bakgrunden.

  Göran Stiernstedt har svårt att se något bra skäl till varför vaccinet för svininfluensan skulle vara så mycket dyrare än vanligt vaccin. Han menar att läkemedelsbolagens fabriker och infrastruktur redan finns på plats och att merkostnaden för just det här vaccinet därför borde vara begränsad.

  Glaxo Smithkline säljer inte bara till Sverige. Bolaget har bekräftat att det har sålt totalt 150 miljoner doser svininfluensavaccin till länder som USA, Storbritannien, Frankrike och Belgien. Globalt har regeringar beställt nästan 600 miljoner doser till ett värde av 33 miljarder kronor, enligt en uppskattning som investmentbanken JP Morgan har gjort.

  Jonas Vikman, informationschef på Glaxo Smithklines Stockholmskontor försvarar priset till de svenska landstingen. Han tycker inte prisskillnaden är särskilt konstig.

  –Det här är en extremt svår order – att på kort sikt tillverka en sådan stor mängd vaccin. En sådan här världsomfattande pandemi har vi faktiskt inte haft på över 40 år.

  Jonas Vikman poängterar att Glaxo Smithkline fick den här ordern efter att ha vunnit en större upphandling för två år sedan och att man då konkurrerade med en rad andra bolag om bästa pris och kvalité. Det brittiska bolaget säljer inte bara influensavaccinet. Det har också skänkt bort 50 miljoner doser till Världshälsoorganisationen, WHO, vilka ska gå till fattiga länder.

  Göran Stiernstedt pekar på en annan aspekt i avtalet med Glaxo Smithkline som han är tveksam till. Det är att svenska regeringen har betalat en hemlig summa pengar till bolaget för en garanti som innebär att Sverige är försäkrat om att få vaccinet om en pandemi bryter ut, vilket WHO nu deklarerat har skett.

  En ”mystisk konstruktion” kallar Göran Stiernstedt upplägget. Sverige måste betala både för själva beställningen och för en garanti att beställningen ska bli verklighet.

  –Återigen, det är en svår order och vi har ett extremt tryck i våra produktionsanläggningar. Det finns länder utan garanti där vi har tvingats till att tacka nej. De här länderna har då inte fått något vaccin, säger Jonas Vikman.

  Annons
  Annons
  X

  Svininfluensan skapar rädsla men för vaccinindustrin ger den miljardintäkter. Tre europeiska läkemedelsjättar dominerar vaccinmarknaden som förra året omsatte 185 miljarder kronor.

  Foto: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X