Inflationsspöket bleknar: ”Snabb utveckling”

 Om det blir för dyrt att ta hem varor till Europa från Asien kommer bolagen leta alternativ genom att antingen flytta produktionen därifrån eller låta bli att köpa därifrån, säger Annika Winsth.
Om det blir för dyrt att ta hem varor till Europa från Asien kommer bolagen leta alternativ genom att antingen flytta produktionen därifrån eller låta bli att köpa därifrån, säger Annika Winsth. Foto: Tomas Oneborg, Helena Landstedt/TT

Inflationsspöket fladdrade till liv i våras, väckt av rusande råvarupriser och galopperande containerpriser. Men nu bleknar det nästan bort. ”Råvarupriserna har sannolikt toppat”, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth.

Under strecket
Publicerad
Annons

Den amerikanska investeraren Warren Buffett väckte uppmärksamhet i maj genom att säga att den amerikanska ekonomin är ”glödhet” och att inflationen märks. ”Vi ser mycket kraftig inflation. Det är väldigt intressant. Vi höjer priserna. Människor höjer priserna gentemot oss och det accepteras”, sa han på årsstämman för sitt noterade konglomerat Berkshire Hathaway.

Men de svenska företag som SvD pratade med då, berättade att de försökte absorbera stigande råvarupriser, transportpriser och logistikpriser i stället för att föra över dem på kunderna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons