Annons
X
Annons
X
Debatt
Krönika

Tomas Lundin: Infekterad debatt om arbetsmigration inom Europa

UTBLICK | DEBATTEN EUROPA

Socialturism? En färsk dom i den tyska så kallade socialdomstolen har blivit ett slagträ i den allt mer infekterade debatten om fattigdoms- och arbetsmigrationen från Rumänien och Bulgarien som rasar inte bara i Tyskland utan också i Nederländerna, Frankrike och Belgien.

Domen som föll i början av oktober och som ännu inte har vunnit laga kraft ger ett arbetslöst par från Rumänien rätt att söka arbetslöshetsersättning i Tyskland. Detta trots att sociallagen fastslår att EU-medborgare som befinner sig i Tyskland för att söka jobb inte kan göra anspråk på bidrag.

Förklaringen är att paret förgäves sökt arbete i ett helt år och att fortsatta ansträngningar bedöms vara meningslösa. Rent formellt bör de därför inte längre betraktas som arbetssökande.

Annons
X

–Det blir kommunerna som får ta smällen. Vi fick inte vara med när EU-utvidgningen förhandlades fram och nu ska vi stå för notan, kritiserar Frank Baranowski, borgmästare i Gelsenkirchen där det rumänska paret är bosatt.

Franziska Giffey, kommunpolitiker från invandrartäta Berlin-Neukölln, varnar för en ny migrationsvåg i spåren av domstolens utslag.

–Det är inte så att vi inte vill ha invandring. Men vi har redan slagit i kapacitetstaket när vi har skolor med 400 elever varav 100 är rumänska barn som inte talar ett enda ord tyska, sade hon nyligen i en tv-debatt.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Antalet rumänska och bulgariska invandrare väntas enligt en rapport från tyska arbetsmarknadsdepartementets forskningsinstitut IAB öka från 71000 personer förra året till uppåt 180000 nästa år.

  –På det hela taget gynnas Tyskland av invandringen. Men i flera av landets storstäder leder det till stora problem, skriver forskarna.

  Hårt drabbade är framför allt städerna i Ruhrområdet som nu slår larm. I Duisburg med 6200 rumäner och bulgarer räknar man med kostnader på omräknat över 160 miljoner kronor årligen när de sista begränsningarna för fri rörlighet på arbetsmarknaden upphävs vid årsskiftet.

  Problemen förstärks av organiserad trafficking från Sydösteuropa. Framför allt fattiga romer slussas som turister till Tyskland där de får hjälp att registrera sig som enmansföretagare. Som ”Public relations manager” delar de ut reklam eller gratistidningar. Andra har byggföretag med sig själva som enda anställda – och har som företagare rätt att få barnbidrag på månatligen 1600 kronor per barn.

  För Europas högerpopulister kommer debatten som en skänk från ovan. I Nederländerna varnar Geert Wilders för att ”vi översvämmas av hundratusentals rumäner och bulgarer medan vi själva har 700000 arbetslösa”. Nyligen demonstrerade han framför rumänska ambassaden i Haag, i händerna en gammal gränsskylt, och krävde omedelbart invandringsstopp. I mätningarna är hans Frihetsparti i dag största parti. I Frankrike vill en fjärdedel av väljarna rösta på Marine le Pens Front National i valet till EU-parlamentet nästa år.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X