Industrin kopplar onyttig kost till depression

Även livsmedelsindustrins eget forskningsorgan Ilsi kopplar nu samman risken för depression och andra sjukdomar med inflammationsdrivande mat som innehåller onyttiga former av fett och kolhydrater.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Sockrade drycker, vitt mjöl, och för mycket Omega 6-fett – som solrosolja – ökar risk för låggradig inflammation i kroppen.

Sockrade drycker, vitt mjöl, och för mycket Omega 6-fett – som solrosolja – ökar risk för låggradig inflammation i kroppen.

Foto: TT och All Over Press
Dr. Walter Willett, professor i nutrition vid Harvard.

Dr. Walter Willett, professor i nutrition vid Harvard.

Foto: Corbis/AOP
Annons

En ständigt pågående och låggradig inflammation i kroppen har på senare år lyfts fram som en viktig orsak till hjärtsjukdomar, diabetes, stroke, cancer och demens.

Förra året kunde forskare vid Harvard school of public health för första gången i en stor försöksstudie visa att den västerländska matens inflammatoriska verkan också tycks ha ett samband med vår allt sämre psykiska hälsa.

Annons
Annons
Annons