Annons

”Industrin har lyckats skönmåla e-cigaretterna”

Foto: Robin Utrecht/TT

En kartläggning krävs för att nyansera den rådande bilden av e-cigaretten som nästintill ofarlig – en bild som till stora delar formats av den industri som tjänar stora pengar på att göra nya generationer till nikotinister. Det skriver flera debattörer.

Under strecket
Publicerad

Spridningen av nya alternativa tobaksprodukter i USA har enligt Jerome Adams, chef för USA:s folkhälsomyndighet PHSCC, nått epidemiska proportioner. Under den senaste tiden har antalet fall av e-cigarettsrelaterad svår akut lungsjukdom fått USA:s hälsominister att ta ett beslut om tillfälligt förbud mot alla e-cigarettprodukter som innehåller smakämnen. Nu står amerikanska myndigheter inför den svåra uppgiften att bland tusentals olika smakämnen till e-cigaretter utröna vilket eller vilka som lett till dessa svåra lungsjukdomar, som i minst fem fall har fått en dödlig utgång.

Vi började tidigt att bedriva forskningsstudier på e-cigaretter och kunde i vår första publikation i den vetenskapliga tidskriften Atherosclerosis (2016), koppla mycket kort e-cigarettanvändning till potentiell kärlskada. Sedan vår första studie har e-cigaretten utvecklats från första generationens till nuvarande tredje och fjärde generationens e-cigarett. Det som har varit tydligt under denna tid är att e-cigaretten konstruerats för att ge en kraftfull nikotinkick, med andra ord; att ge användaren en så snabb ökning av blodnivåer av det starkt beroendeframkallande nikotinet som möjligt.

Annons
Annons
Annons