Indiska statens intäkter måste växa

Mindre än 5 procent av Indiens arbetsföra befolkning betalar inkomstskatt. Statens intäkter måste öka rejält om Indien ska kunna minska fattigdomen och ta hand om sin växande befolkning. Frågan är hur skatteinkomsterna ska kunna öka när lönerna är så låga. SvD har besökt den indiska skattmasen.

Under strecket
Publicerad
Annons

NEW DELHI I en presentaffär arbetar 20-åriga Sonia Charles 60 timmar i veckan. Affären ingår i en stor kedja, Sonia Charles har fast anställning och lönen betalas via bankkonto. Ändå kommer det att dröja länge innan hon börjar betala inkomstskatt, om någonsin. Hennes årslön på 60000 rupier, motsvarande 9000 kronor, är drygt en tredjedel av tröskeln för att betala indisk inkomstskatt.

Även om Indiens ekonomi och tjänstesektor har vuxit starkt det senaste årtiondet, betalar bara 34 miljoner invånare inkomstskatt. Sett till att gruppen 15–65 år är 750 miljoner, är det färre än 5 procent. Den främsta anledningen är att hela jordbruket, som sysselsätter två tredjedelar av befolkningen, är befriat från inkomstskatt. En annan orsak är att få kvinnor yrkesarbetar. En tredje anledning är att den formella sektorn fortfarande bara omfattar en bråkdel av alla anställda. De flesta butiksbiträden, skräddare, byggnads- arbetare och hemhjälper får sina låga löner direkt i handen. Samtidigt är det uppenbart att statens intäkter måste öka. Dagens 1,2 miljarder invånare väntas vara 1,4 miljarder 2025.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons