Annons
X
Annons
X

Indiska statens intäkter måste växa

Mindre än 5 procent av Indiens arbetsföra befolkning betalar inkomstskatt. Statens intäkter måste öka rejält om Indien ska kunna minska fattigdomen och ta hand om sin växande befolkning. Frågan är hur skatteinkomsterna ska kunna öka när lönerna är så låga. SvD har besökt den indiska skattmasen.

SVD I INDIEN

NEW DELHI I en presentaffär arbetar 20-åriga Sonia Charles 60 timmar i veckan. Affären ingår i en stor kedja, Sonia Charles har fast anställning och lönen betalas via bankkonto. Ändå kommer det att dröja länge innan hon börjar betala inkomstskatt, om någonsin. Hennes årslön på 60000 rupier, motsvarande 9000 kronor, är drygt en tredjedel av tröskeln för att betala indisk inkomstskatt.

Även om Indiens ekonomi och tjänstesektor har vuxit starkt det senaste årtiondet, betalar bara 34 miljoner invånare inkomstskatt. Sett till att gruppen 15–65 år är 750 miljoner, är det färre än 5 procent. Den främsta anledningen är att hela jordbruket, som sysselsätter två tredjedelar av befolkningen, är befriat från inkomstskatt. En annan orsak är att få kvinnor yrkesarbetar. En tredje anledning är att den formella sektorn fortfarande bara omfattar en bråkdel av alla anställda. De flesta butiksbiträden, skräddare, byggnads- arbetare och hemhjälper får sina låga löner direkt i handen. Samtidigt är det uppenbart att statens intäkter måste öka. Dagens 1,2 miljarder invånare väntas vara 1,4 miljarder 2025.

På Indiens inkomstskattemyndighet, som ligger under finansdepartementet, är talesmannen Shishir Jha ändå positiv till utvecklingen. Han pekar på att antalet som betalar skatt faktiskt har tredubblats de senaste 15 åren. 1996, när Indiens ekonomiska reformer just hade påbörjats, var antalet skattebetalare bara 11 miljoner. Då var skatterna mycket höga, ett arv från den socialistiska finanspolitiken. På 1970-talet kunde högavlönade komma upp i skattesatser på 97 procent, vilket onekligen dämpade betalningsvilligheten. Nu löper skattsatserna från 10 procent till ett tak på 30 procent.

Annons
X

– Vår nya strategi är att sänka skatterna så att fler vill vara med och betala. Vi har en stor befolkning och allt eftersom inkomsterna ökar kommer också allt fler invånare att betala skatt, säger ShiShir Jha.

Vi sitter på hans kontor, den en gång imponerande regeringsbyggnaden är numera skamfilad och fuktskadad. Den loja stämningen bland tjänstemännen som sörplar te i korridorerna står i kontrast till ShiShir Jhas entusiasm över hur ny teknologi kan underlätta skattearbetet. Han hoppas fler ska deklarera på nätet och att datasamkörning med banker och mobiloperatörer ska fånga upp skattesmitare. Svårigheten att ringa in skatteskyldiga gäller inte de med formell anställning, eftersom skatt dras direkt av arbetsgivaren, utan främst företagare. Här kan saftiga telefonräkningar eller ett flitigt använt kreditkort vara tecken på höga inkomster.

Över hälften av alla Indiens inkomstskattebetalare bor i storstadsregionerna New Delhi och Bombay, men det är svårt för den lägre medelklassen att få upp sina inkomster. På skattekontoret i New Delhi, där alla huvudstadens deklarationer hanteras, är förvaltningschef VK Seghal tveksam till hur mycket skattebasen kan breddas.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Givet våra ekonomiska realiteter tror jag inte att mer än 6–7 procent av vår befolkning har kapacitet att betala skatt, säger han.

  På väg mot pensionering efter ett helt yrkesliv med skattefrågor är VK Seghal orolig över att den stora befolkningstillväxt som sker i landets norra och fattigaste delstater inte kommer att bidra till statens kassakistor. Tvärtom.

  – Antalet personer som är beroende av skatteintäkterna och antalet som betalar skatt kommer inte att växa proportionellt, säger han.

  Eftersom få väljare betalar skatt saknas skattefrågor helt i indiska valrörelser. I ett försök att skapa uppmärksamhet har finansdepartementet, med draghjälp av Bollywoodstjärnor, nu utsett den 24 juli till inkomstskattens dag.

  Eftersom inkomstskatten inte är knuten till några förmåner som pension eller sjukpenning, är samhällsutveckling skattemyndighetens enda argument för att öka skattedeltagandet. I presentbutiken säger Sonia Charles att hon skulle vilja betala skatt i framtiden.

  – Det finns så många fattiga i Indien som behöver sjukvård och mediciner, men hur ska jag kunna bidra med den här låga lönen? säger hon.

  Visserligen kom två myndighetspersoner nyligen till affären för att samla in löneuppgifter. När de fick höra lönenivåerna svarade de att de var för låga och borde höjas. De svalde dock artigt sina invändningar när de fick pengar under bordet av butikschefen och gav sig iväg igen.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X