Indiska män börjar tänka i nya banor

MUMBAI Den indiske mannen tvingas hitta sin nya roll när Indien moderniseras och kvinnan blir alltmer självständig. Men fortfarande dröjer sig det gamla kvar.
–  Jag kan tänka mig att det blir arrangerat äktenskap för min del. I ett kärleksäktenskap är det lätt att ge upp, säger Nadirshah, 28 år.

Under strecket
Publicerad
Nevin och Nadir-shah har anammat den nya västerländska livsstilen men hoppas att några av de traditionella indiska värderingarna överlever.

Nevin och Nadir-shah har anammat den nya västerländska livsstilen men hoppas att några av de traditionella indiska värderingarna överlever.

Annons

Min farmor hörde till den generation kvinnor som fick äta måltiderna sist av alla. Jag vill tro att det inte längre är så. Men fortfarande ser jag kvinnor, oavsett ålder, sätta sig själva i sista rummet. Maken, fadern och brodern kommer före, oavsett situation. Jag undrar vad min farmor hade sagt om dagens Bombay (eller Mumbai som det egentligen heter) och det Bombay hon lämnade på 1930-talet. Vad har egentligen förändrats?

En vanlig kommentar om Indiens ekonomiska utveckling de senaste sju åren är ”det har gått så fort”. De flesta menar att många har fått det bättre, men också att nya livsstilar blir synliga. Av Indiens 1,2 miljarder invånare beräknas ungefär 350 miljoner vara medelklass. Fler kvinnor syns i arbetslivet, konsumtionsmönster har förändrats och många har fått en högre materiell standard än vad de hade bara för en generation sedan. Man kan fråga sig vad den utvecklingen gör med de starkt ingjutna könsrollerna i det indiska samhället.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons