Annons
X
Annons
X

Indisk strejk mot utländska kedjor

Fackföreningar, oppositionspartier och affärsinnehavare i Indien har gått samman i en jätteprotest mot etableringen av utländska kedjor i landet.

Av AFP, TT
[object Object]
50 miljoner indier gick i går ut i en endagsstrejk för att protestera mot regeringens planer på att låta utländska jättekedjor etablera sig i landet. Problemen var enorma när allt stod stilla. Foto: AP

Regeringen menar att etableringen kan vitalisera den indiska ekonomin, men många indier är rädda för att förändringen leder till färre arbetstillfällen.

Hundratusentals affärer höll stängt och många människor blev strandsatta då tåg och bussar stod stilla under endagsstrejken i går som uppskattningsvis 50 miljoner människor deltog i.

Strejken var störst i oppositionsfästen och som Calcutta och Bangalore, Indiens it-centrum, skriver BBC. Banker och kontor i Bombay höll däremot öppet som vanligt.

Annons
X

I huvudstaden New Delhi var många affärer stängda.

– Jag håller stängt i dag i likhet med de flesta, sade Gautham Bhalla, som stod utanför sin lilla elektronikbutik i den vanligtvis livliga Bhogal-marknaden i södra Delhi.

– Strejken har mitt fulla stöd – vi kommer att förlora väldigt om de stora kedjorna kommer.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Bakgrunden till strejken är ett knippe ekonomiska reformer som premiärminister Manmohan Singh lanserat.

  De skulle bland annat ge utländska kedjor inträde på den enorma indiska detalj- och dagligvarumarknaden, och innebära en höjning av priset på den subventionerade dieseln på fem rupier per liter.

  Enligt regeringen är reformerna nödvändiga för att få fart på och liberalisera Indiens avstannande ekonomi.

  Men kritikerna oroar sig för att stormarknadsjättar som Walmart kommer att slå sönder den lokala ekonomin av småskaliga familjeägda affärer, så kallade kiranas, och förändra shoppingvanorna i Indien med ökad arbetslöshet som följd.

  QUIZ:
  Var ligger Walmarts huvudkontor? Testa vad du vet om stora amerikanska företags hemvist.

  Reformerna har också orsakat politisk turbulens i jättenationen.

  Ett av premiärminister Manmohan Singhs allierade partier har hotat att dra sig ur den skakiga koalitionen till följd av dem, vilket ökar risken för nyval innan 2014.

  Det nationalistiska oppositionspartiet BJP, som organiserade strejken, har dragit fördel av det folkliga missnöjet inför delstatsvalen senare i år.

  TT-AFP

  Annons
  Annons
  X

  50 miljoner indier gick i går ut i en endagsstrejk för att protestera mot regeringens planer på att låta utländska jättekedjor etablera sig i landet. Problemen var enorma när allt stod stilla.

  Foto: AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X