Annons
X
Annons
X

Indien skakas av nya våldtäkter

Nya brutala våldtäkter skakar Indien. En 29-årig kvinna rövades bort från en buss och fördes till ett avlägset hus där hon våldtogs under en hel natt av sex eller sju män. I västra Indien har en nioårig flicka våldtagits och mördats.

Ännu en brutal gruppvåldtäkt i Indien. Här protesterar hundratals kvinnor framför parlamentet i Dhaka i Bangladesh mot kvinnovåldet.
Ännu en brutal gruppvåldtäkt i Indien. Här protesterar hundratals kvinnor framför parlamentet i Dhaka i Bangladesh mot kvinnovåldet. Foto: AP

Fyra veckor efter den oerhört brutala gängvåldtäkten i New Delhi – då en 23-årig kvinna våldtogs och misshandlades av sex män och senare avled på sjukhus – har nu ytterligare en gängvåldtäkt rapporterats.

En 29-årig kvinna var ensam passagerare på en buss på väg till hembyn i norra Punjab i fredags. Chauffören körde henne istället till ett hus på ett avlägset ställe vid staden Amritsar. Där väntade fler män och de turades om att våldta henne hela natten.

Indisk polis har arresterat sex män som är misstänkta för gängvåldtäkten. Enligt den lokale polischefen Gurmej Singh har alla sex erkänt våldtäkten. Nu letar polisen efter ytterligare en misstänkt man, skriver nyhetsbyrån AP.

Annons
X

Det är oklart vilka skador kvinnan fått men enligt polisuppgifter ”återhämtar hon sig i hemmet”.

I lördags arresterade polisen en 32-årig man som är misstänkt för att ha rövat bort, våldtagit och mördat en nioårig flicka för två veckor sedan i Ahmednagardistriktet i västa Indien, rapporterar nyhetsbyrån Press Trust of India (PTI).

Polisen Sunita Thakare berättar för PTI att den misstänkte släpptes från fängelset bara sju månader tidigare. Där hade han suttit av ett straff på nio år för att våldtagit och mördat en annan flicka 2003.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Den nioåriga flickans kvarlevor hittades vid en järnvägsstation i staden.

  Den dödliga gängvåldtäkten på den 23-åriga kvinnan i New Delhi har orsakat en våg av protester mot förövare, politiker och rättssystem. Partap Singh Bajwa, lokalpolitiker för det styrande Kongresspartiet, lade skulden för övergreppen i Amritsar på polisen.

  – Allt hände på grund av polisens slapphet. De bryr sig aldrig om att kontrollera bussar på motorvägarna på nätterna, sade han, enligt TT-AFP.

  Andra bedömare pekar på ett systemfel och en medeltida syn på kvinnor i ett Indien där religion och samhällsklass fortfarande spelar stor roll: ”Våra lagar ska skydda kvinnor från att bli antastade eller värre, oavsett hur de klär sig eller lever sina liv”, skrev The Times of India nyligen i en ledare.

  Pressen från opinionen har tvingat Indiens politiker att snabbt föreslå både bättre övervakning på bussarna i New Delhi och strängare straff. Förra veckan kom den indiska kongressen med ett förslag om att våldtäktsmän ska kunna dömas till 30 års fängelse och i vissa fall kemisk kastrering.

  Rättsprocesserna vid våldtäktsfall ska enligt förslaget också snabbas upp och en dom ska komma inom maximalt tre månader. Möjligheterna att sänka straffrättsåldern från 18 till 15 år ska också undersökas föreslår kongressen.

  Dessutom överväger den indiska regeringen den kontroversiella åtgärden att publicera dömda våldtäktsmäns namn, bild och bostadsadress på officiella sajter.

  Urval artiklar om våldtäkterna i Indien:

  QUIZ | Har du koll på åren som gått?

  2012: Vilket öknamnfick skandalkaptenen? quiz.svd.se 2011: Katastrofer ochstörtade diktatorer quiz.svd.se 2010: Vad minns duav skandalernas år? quiz.svd.se
  Vreden växer efter brutal gruppvåldtäkt svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Ännu en brutal gruppvåldtäkt i Indien. Här protesterar hundratals kvinnor framför parlamentet i Dhaka i Bangladesh mot kvinnovåldet.

  Foto: AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X