Annons
Recension

Den vita tigern (The White Tiger, 2008)Indien från ett källarhål

Bookerprisvinnaren ”Den vita ­tigern” av Aravind Adiga vinner sitt värde som ­teknisk uppvisning medan samhällskritiken är alltför rätlinjig. Nu utkommer den på svenska.

Publicerad

I bakgrunden til l förra årets Bookerpristagare
Den vita tigern av den indiske romandebutanten
Aravind Adiga kan vi skönja böcker som ”Anteckningar från ett källarhål” av Dostojevskij och Ralph Ellisons ”Osynlig man”. Även Aravind Adiga ger röst åt en gestalt som ser samhället från en källarhålsposition som både markerar underordning och osynliggörande. Liksom sina föregångare låter Aravind Adiga också sin huvudperson göra anspråk på utrymme i det offentliga rummet med sin svada, men även genom en drastisk handling.

Romanen är utformad som ett brev från Halwai (namnet anger att han hör till kasten av sötsakersbagare) till den kinesiske premiärministern inför dennes statsbesök i Indien. Halwai berättar sitt livs historia. Han föddes på landsbygden och tillbringade flera år i skuldslaveri. Systemet som innebär att man arbetar av sin familjs skulder har skapat makt- och beroendeförhållanden som liknar livegenskap. Det är förbjudet men lever kvar på landsbygden.

Annons
Annons
Annons