Annons
X
Annons
X

Incident ställde strejken på sin spets

De så kallade gratisbussarna blev rejält uppmärksammade under busstrejkens första dag – och hårt kritiserade från fackligt håll. Här på bilderna ställs läget på sin spets när en SL-buss och en gratisbuss trängs om samma yta.

Moderata studentförbundets minibuss blockerade vägen för SL-bussen utanför Södersjukhuset – då svängde SL-bussen in och tvingade upp gratisbussen på trottoaren.
Moderata studentförbundets minibuss blockerade vägen för SL-bussen utanför Södersjukhuset – då svängde SL-bussen in och tvingade upp gratisbussen på trottoaren. Foto: LARS PEHRSON

När bussförare i Stockholm och Umeå strejkat i dag har Fria moderata studentförbundet ordnat gratis buss mellan SÖS i Stockholm och Karolinska i Solna. SvD berättade om aktionen tidigare i dag
här.

Strax före lunchtid på onsdagsförmiddagen blev SvD:s medarbetare Lars Pehrson vittne till hur två minibussar från Fria moderata studentförbundet, FMSF, blockerade en SL-buss från att stanna vid en hållplats utanför Södersjukhuset i Stockholm.

FMSF-bussarna stod kvar på hållplatsen i omkring två minuter efter att SL-bussen kommit till platsen. Busschauffören svängde då upp bredvid bussarna så att en av chaufförerna behövde köra upp på trottoarkanten för att komma ut.

Annons
X

Busschauffören säger till SvD att hon hindrades från att stanna vid hållplatsen. FMSF trafikerade alltså sträckan Södersjukhuset – Karolinska sjukhuset i samband med den rådande busstrejken i Stockholm.

– Det tog ett par minuter innan de stack iväg. Jag tycker att det var nonchalant mot oss som arbetar. För det första så ställer man sig inte på en busshållplats, för det andra tycker jag det är nonchalant mot oss som kör buss att de genomför den här manifestationen. Vill man ha en bra kollektivtrafik så får man se till att bussförarna har det bra, säger hon till SvD.

Enligt Transportstyrelsen är det endast tillåtet att stanna med en personbil vid en busshållplats om det inte hindrar den ordinarie linjetrafiken.

– Något annat stannande på busshållplatser är inte meningen att det ska vara. Det är i så fall ett brott mot trafikförordningen, säger Bo Göingberg, utredare på Transportstyrelsen.

SL kommer nu att undersöka hur FMSF-chaufförerna agerat.

– Vi får se vilka åtgärder vi kan vidta. Vi får undersöka saken närmare helt enkelt, vad de har för rätt och inte, säger Christian Hoffman, pressinformatör på SL.

Men Alexandra Ivanova, vice ordförande på Fria moderata studentförbundet, säger att de försökt att stanna vid hållplatserna i så liten omfattning som möjligt.

– Vi har väldigt noggranna med att respektera de förordningar som finns. Vi har verkligen inte stannat länge någon gång, förutom en gång när vi skulle hjälpa en kvinna med en barnvagn. Jag skulle inte kunna säga till de här personerna att de inte ska få följa med för att de inte kan hoppa in i en bil på 10 sekunder, säger hon.

Busstrejken fortsätter och hotar dessutom att utvidgas till fler städer på måndag. Kommunals förhandlingschef Lenita Granlund säger att strejken fortsätter ”tills arbetsgivarna är beredda att diskutera de här för våra medlemmar viktiga frågorna”. Bussarbetsgivarnas vd Peter Jeppsson tycker i sin tur att bollen ligger hos facket. Hans bedömning är att busstrejken fortsätter över midsommarhelgen.

Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se Arbetgivarna svarar med lockout svd.se
Annons
Annons
X

Moderata studentförbundets minibuss blockerade vägen för SL-bussen utanför Södersjukhuset – då svängde SL-bussen in och tvingade upp gratisbussen på trottoaren.

Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 3

Moderata studentförbundets minibuss blockerade vägen för SL-bussen utanför Södersjukhuset – då svängde SL-bussen in och tvingade upp gratisbussen på trottoaren.

Foto: LARS PEHRSON Bild 2 av 3

Demonstranter med plakat mot ”strejkbrytarna”, det moderata studentförbundets busslinje mellan SöS och Karolinska.

Foto: LARS PEHRSON Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X