Annons
X
Annons
X

Incestdom får kritik i Tyskland

Patrick, 31, och hans sju år yngre syster Susan älskar varandra och har fyra gemensamma barn. Igår fastslog tyska författningsdomstolen att deras förhållande är straffbart – ett utslag som kritiseras hårt även av ledande jurister.

Författningsdomstolen motiverade domen med att samlag mellan vuxna syskon ifrågasätter ”familjens livsviktiga funktion för samhället”. Incestförbudet skyddar dessutom ”befolkningens hälsa” eftersom barn födda av syskon har högre risk för genetiska skador, heter det i domen.

– En absurd uppfattning, kritiserade igår författningsdomstolens vice president Winfried Hassemer som reserverade sig mot domen.

Hassemer pekade på att många andra föräldrar har en betydligt högre sannolikhet att föda barn med massiva genetiska skador. Detta är dock inte förbjudet.

Annons
X

– Incestparagrafen bygger uteslutande på moralföreställningar. Men brottsbalkens uppgift är att skydda människors liv och garantera rättssäkerhet, anmärkte domaren.

Gårdagens utslag kommer efter en het mediedebatt om moral och tabun i samhället. Den bekräftar den så kallade incestparagrafen, 173§ i brottsbalken, som förbjuder samlag, dock inte andra former av sexuellt umgänge, mellan vuxna helsyskon.

Patrick som vid flera tillfällen har dömts till fängelsestraff måste nu avtjäna ett straff på ytterligare ett år. För incest mellan syskon gäller enligt lagen straff på högst två års fängelse. Samlag med avkomling, alltså biologiska barn, straffas med upp till tre års fängelse.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Samlag mellan syskon är fortfarande ett tabu i många länder men är inte brottsligt överallt och bestraffas i varken Frankrike, Nederländerna, Portugal, Turkiet, Kina eller Ryssland.

  Förhållandet mellan Patrick och Susan började när Patrick år 2000 för första gången uppsökte sin mor sedan han som fyraåring placerats på barnhem. Där träffade han sin syster Susan, och när modern kort därpå avled inledde syskonen en kärleksförbindelse.

  Patrick och Susan har fyra barn varav tre har omhändertagits och nu lever i fosterfamiljer.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X