X
Annons
X

Inblick i Peter Dahls universum

Från vardagsrummet till det barocka. Så har Peter Dahl själv sammanfattat sin motivvärld. På Sven-Harrys konstmuseum stiger konstnärskapet nu fram i alla sina nyanser, också via modellvärlden Carabanien.

Av TT

Ibland har det legat i garaget, någon gång i gillestugan men alltid i bostadens största rum. Peter Dahls Carabanien omfattar omkring 30 000 tennsoldater, byggnader, träd, fällbroar, fartyg, lyftkranar, teatrar och en underjordisk spioncentral.

Modellerna var från början det ensamma barnets. Peter Dahl började bygga som sexåring när han och familjen på grund av kriget tvingades bosätta sig i Sverige på riktigt. Han hade berövats sin farmor i Oslo och en tidig paradisvärld, senare skildrad i målningen "Min farmor hus" från 1990 som Peter Dahl har behållit själv. Nu skimrar den som en av höjdpunkterna på Sven-Harrys konstmuseum i Stockolm.

Sonen Christoffer Dahl hjälper till att bygga upp en del av faderns modellandskap, Carabanien, på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm.

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 1 av 6

Med monumentalmålningen "Stolta stad" fångade Peter Dahl den eufori som Bellman låter sin Movitz uttrycka under färden till Djurgården.

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 2 av 6

Som barn fick Christoffer Dahl leka tillsammans med sin pappa. Men medan sonen växte ur Carabanien stannade Peter Dahl kvar.

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 3 av 6

I "Min farmors hus" från 1990 skildrar Peter Dahl sina första år i Oslo. Pressbild.

Foto: Lars Engelhardt Bild 4 av 6

Peter Dahls "Trippelsjälvporträtt" från 2016 målades efter att han sett utställningen "Konstnären" på Nationalmuseum. Där visades hans dubbelsjälvporträtt. Pressbild.

Foto: Privat Bild 5 av 6

1984 blev Peter Dahl folkkär med sina tolkningar av "Fredmans epistlar". Pressbild.

Foto: Privat Bild 6 av 6
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X