Recension

pärla barbie klistermärke Vi hade inte. Kommer inte att. Skulle komma att. Kunde inte tro att. Visste inte att.Inbjudan till att ta itu

BESVÄRJELSER Den asketiska formen i Jörgen Gassilewskis nya diktsamling uppmuntrar till inblandning. Hans texter benämner världen och gör mänskligheten lika osannolik som den är, skriver Elisabeth Hjorth.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

När Jörgen Gassilewskis ”Hittills samlad poesi 1983–2009” utkom i höstas var det ett utsnitt av ett särpräglat och rikt poetiskt universum, men också en introduktion till de senaste decenniernas svenska poesi, inte minst tack vare Jonas (J) Magnussons efterord. Frågor om varför och hur, om kroppens och tankens intrikata spel, om influenser och strategier både besvaras och väcks på nytt i Gassilewskis författarskap. Samlat i en box blev dess betydelse och litterära klimatpåverkan uppenbar.

Intressant nog tycktes det omöjligt för kritikerna att förbigå boxens illgröna färg. (Någon kallade den för ärtgrön, men i ärlighetens namn drar den åt neon…) Som om det var en förbjuden, lite vågad satsning att klä sin samlade dikt så lättsinnigt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons