Inälvsparasiten hittades i tusenårig grav i Motala

Arkeologisk utgrävning av stenåldersboplats vid Motala ström i Motala. Under lerlagren finns en boplats med uppåt 6 000 år på nacken. Den största som hittats i Sverige.
Arkeologisk utgrävning av stenåldersboplats vid Motala ström i Motala. Under lerlagren finns en boplats med uppåt 6 000 år på nacken. Den största som hittats i Sverige. Foto: Stefan Jerrevång/TT

I en stenåldersgrav i Motala har världens troligen äldsta fynd av inälvsparasit hittats. Sjukdomar som vi idag kopplar till framförallt tredje världen kan ha sitt ursprung från vår del av världen.

Under strecket
Publicerad
Dick Harrison.

Dick Harrison.

Foto: TT
Annons

Fråga: Stämmer det att piskmaskinfektion – som vi idag förknippar med fattiga länder i tredje världen – är en gammal svensk sjukdom och att världens äldsta belägg för dess spridning kommer från vårt land? Jag har hört någon påstå att arkeologer har hittat lämningar efter sjukdomen som kan dateras till stenåldern.

Dick Harrison: Ja, det stämmer. De fynd av den farliga inälvsparasiten som frågeställaren syftar på är sju millennier gamla och har påträffats i en stenåldersgrav i Motala. Mig veterligen finns det inget äldre fynd av piskmask i en grav, det vill säga i vad som en gång varit en människa; däremot har forskarna länge känt till att sjukdomen fanns redan under stenåldern.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons