Annons
X
Annons
X

Maria Ludvigsson: ”In Sweden we have a system” är inte svar nog

Karl-Petter Thorwaldsson gästade den amerikanska ambassadören och beskrev entusiastiskt sin syn på handelsavtalet TTIP.
Karl-Petter Thorwaldsson gästade den amerikanska ambassadören och beskrev entusiastiskt sin syn på handelsavtalet TTIP. Foto: BEZAV MAHMOD/SVD.

Det finns en motsättning inom den fackliga rörelsen som långt i från alla är medvetna om. Medan det ligger i varje arbetstagares intresse att det går bra för företagen så att tillväxt kan ge välstånd och allt bättre privatekonomi, finns det också krafter som ser globalisering och ett öppet Sverige som något hotfullt.

Vi minns med motvilja de fackliga demonstranterna 2004 som skanderade ”Go home!” till lettiska kollegor på en byggarbetsplats i Waxholm. Solidariteten var påtagligt selektiv och de protektionistiska dragen tog sig nationalistiska uttryck. Vi hoppas slippa se det igen.

LO-chefen Karl-Petter Thorwaldsson, ibland även kallad Kålle, gör klokt i att välkomna det frihandelsavtal som under en tid har processats mellan EU och USA. Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) ska snart utvecklas ytterligare i en åttonde förhandlingsrunda och såväl EU som USA vill se handelsavtalet komma i hamn så snart som möjligt.

Annons
X

Några färdiga förhandlingsresultat eller konkret avtalstext finns inte än, varför diskussionen ibland blir lite märklig. Man vet ännu inte hur innehåll och form kommer att se ut i sin helhet. Vad man däremot vet åtskilligt om är båda ekonomiernas behov av ökat handelsutbyte och ömsesidig minimering av handelshinder.

**I december bjöd **amerikanska ambassadören Mark Brzezinski in frihandelsintresserade aktörer från Norden, de baltiska staterna och Polen till en sammankomst i Stockholm. Karl-Petter Thorwaldsson var en av huvudtalarna och beskrev med entusiasm sin syn på det aktuella handelsavtalet. För honom är globalisering något välkommet som ger LO-medlemmarna tillgång till frukterna av utbytet länder emellan. Det var öppenhet och handel som gjorde, och gör, Sverige rikt, även om Thorwaldsson sannolikt skulle hävda att arbetarrörelsen varit främsta förklaringen till Välståndssverige.

Men det finns åtskilliga kritiker i Thorwaldssons närhet. Vänsterkrafter ser med ilska på sådant som utmanar och ställer krav på förändring av invanda svenska mönster. Konkurrens vill man hålla stången genom skyddsbarriärer och slutenhet. Att det dessutom är det marknadsliberala USA vi sluter avtal med gör inte saken bättre. I stället för att se möjligheten att både få ta del av andra länders välstånd och bidra med våra svenska förmågor och fördelar, söker man slutenhet och protektionism. Tankarna går osökt till Mowgli i Djungelboken som snäser ”Låt mig vaa’!” när Baloo vill få kontakt.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  **Ytterst handlar det **om vilket land vi vill vara och vilka ideal vi vill ska vägleda oss. Det goda som har kommit av Sverigedemokraternas framsteg är medvetenheten om att öppenhet inte är något självklart. I bästa fall har det gjort oss bättre på att uttrycka vilken framtid vi vill forma och att den innebär ödmjukhet och öppenhet för ”det andra”, det utanför Sverige och Europa. Och, inte minst, att vi har mycket att lära. Svaret ”in Sweden we have a system” räcker helt enkelt inte.

  Annons
  Annons
  X

  Karl-Petter Thorwaldsson gästade den amerikanska ambassadören och beskrev entusiastiskt sin syn på handelsavtalet TTIP.

  Foto: BEZAV MAHMOD/SVD. Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X