Annons

Ivar Arpi:In Sweden we have a system

Under strecket
Publicerad

Det är guldläge för Anna Kinberg Batra (M) och statsminister Stefan Löfven (S) att åka till Ankara nu. Det har just varit val i Turkiet och det sittande regeringspartiet AKP har förlorat sin majoritet. Det president Recep Tayyip Erdoğan behöver, efter att hans islamistparti AKP förlorade majoriteten i det turkiska parlamentet (från 50 till 41 procent), är givetvis en decemberöverenskommelse. Kinberg Batra och Löfven har gedigen kunskap om hur man kringgår vad väljarna faktiskt har röstat fram. 

Då slipper Erdoğan samarbeta med partiet HDP som klarade 10-procentsspärren, vilket är historiskt för ett prokurdiskt parti. Funkar DÖ här i Sverige, borde det funka precis lika bra i Turkiet. Det fiffiga är att man kan utestänga delar av valmanskåren helt och hållet. Det enda Erdoğan behöver göra är att komma överens med nationalistpartiet Nationella aktionspartiet, som fick 16,4 procent, och Atatürks sekulära parti Republikanska folkpartiet, som fick 25 procent, om att det parti av de tre som har fått flest röster vinner. På så sätt slipper Erdoğan kompromissa, vilket han annars kommer att behöva om han vill behålla makten. Kinberg Batra kan berätta för oppositionspartierna hur man genom olika tillkännagivanden i parlamentet, ändå kan låtsas för väljarna att man är en opposition. Win-win!

Det finns inget kurdiskt problem i Turkiet, har Erdoğan sagt. (Och inte heller i kurdiska Kobani i Syrien, som Turkiet under Erdogans styre inte lyfte ett finger för att hjälpa när Islamiska staten belägrade staden, trots att de hade betydande trupper ett par stenkast bort). Därför vore det givetvis en bra lösning för Erdoğan om han helt kunde ignorera dessa 13 procent, som nu för första gången någonsin fått inflytande i turkisk politik. En turkisk decemberöverenskommelse kan inte komma för tidigt. I HDP har kurder, som så gott som alltid saknat inflytande, men även liberaler och andra som är desillusionerade efter att ha protesterat på Taksimtorget  2013 mot Erdoğans tilltagande auktoritarianism, fått en röst. Det är dessa väljare AKP vill hålla utanför åsiktskorridoren.

Så åk ned direkt, Anna Kinberg Batra och Stefan Löfven. Vänta inte till december, Turkiet behöver er nu!

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons