Annons

In i garderoben med Maud Olofsson

Alla har vi en relation till kläder och vissa av våra plagg är viktigare än andra. SvD:s Sofia Hedström har träffat näringsministern och partiledaren Maud Olofsson som delar med sig av några historier ur sin garderob.

Under strecket
Publicerad

Den lilla blåvita klänningen bar Maud Olofsson på ett bröllop som femåring.

Foto: SIMON PAULINBild 1 av 5

När Maud Olofsson valdes till partiledare bestämde hon sig för att alltid bära färgstarka kläder och accessoarer som en orange plånbok i strutsskinn från Sydafrika.

Foto: SIMON PAULINBild 2 av 5
Foto: SIMON PAULINBild 3 av 5

Tyget till den asymetriska klänningen köptes under ett besök i Bombay och klänningen syddes sedan upp av Maud Olofssons skräddare i Stockholm.

Foto: SIMON PAULINBild 4 av 5

Svenska designers favoriseras och armbandet kommer från Lunds guldbutik i Skorped.

Foto: SIMON PAULINBild 5 av 5

Den politiska klädstilen utvecklades på Gummessons Modehus i Örnsköldsvik. När Maud Olofssons pappa gick från lantbrukare till kommunalråd behövde familjen rätta sig efter nya klädregler. Den framtida partiledaren intog rollen som rådgivare och uppmuntrade sin mamma att göra modiga inköp på stadens damekipering. Maud Olofsson var bara tonåring när hon hjälpte till att forma familjens representativa garderob, men fyrtio år senare står hon fast vid sina klädval och iklädd en av sin mammas mönstrade klänningar från sent 1970-tal tar hon emot på sitt kontor på Näringsdepartementet.

– Det är en speciell känsla att använda klänningen. Det är lite som att ha mamma kvar.

Annons
Annons
Annons