Recension

EldsjälarImtima porträtt av eldsjälar

Med en lyckad blandning av närhet och avstånd har fotografen Sanna Sjöswärd i sin senaste bok porträtterat ett antal ovanligt engagerade människor.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

En eldsjäl är enligt Svenska Akademiens ordbok: ”en eldig, livlig och passionerad själ” (som ett typexempel anförs Gustav III!). I samtiden har ordet ofta använts om en person som hängivet, självförglömmande och ideellt arbetar för en sak utan egen vinning. Det kan alltså tyckas som en motsägelse att lyfta fram sådana människor och sätta fokus på deras egen person genom att porträttera dem. I boken ”Eldsjälar” har bildjournalisten Sanna Sjöswärd ändå gett sig i kast med just denna paradoxala utmaning.

Liksom i hennes tidigare böcker, ”Rötter” och ”Min mamma är en persisk prinsessa”, handlar det också här om att närma sig människor på djupet för att förstå deras bevekelsegrunder och livsval. Om det förut var den egna släkten och adoptivföräldrarna som stod i centrum, handlar det nu om människor som Sjöswärd känner släktskap med på andra sätt. Hennes eget hängivna sätt att envist och outtröttligt söka sanningar, också om de är obekväma, gör henne själv till en av dessa eldsjälar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons