Annons
X
Annons
X

Improvisation ökar kreativiteten på jobbet

Improvisationsteater är rena vitamininjektionen för kreativiteten. Dessutom gynnar övningarna inte bara den enskilda medarbetaren utan hela organisationen. Det visar en ny studie från Lunds universitet.

Avanzas vd Martin Tivéus och Birgitta Hagenfeldt övar improvisation på teaterscenen.
Avanzas vd Martin Tivéus och Birgitta Hagenfeldt övar improvisation på teaterscenen. Foto: TOMAS ONEBORG

Improvisationsteater är kanske det mest effektiva sättet för att få snurr på idéerna och samarbetet i ett arbetslag eller ett chefsteam. Det visar en ny studie som inom kort publiceras vid Lunds universitet. Enligt resultaten ökar nämligen kreativiteten i gruppen med nästan en tredjedel, när medarbetarna spelar improvisationsteater tillsammans.

– Improvisationsteater går ut på att testa gränser och att våga slänga ur sig obearbetade idéer. Det är häftigt att övningarna påverkar kreativiteten med så pass mycket som 30 procent, säger forskaren i organisationspsykologi Samuel West, som har gjort studien.

I undersökningen deltog cirka 80 personer i team från olika branscher. Under en månad gick hälften av dem på tre halvdagsworkshops i improvisationsteater. Resten var kontrollgrupp och jobbade på som vanligt utan att få någon improvisationsträning. Före och efter kurstillfällena gjorde bägge grupperna ett antal test som mäter kreativiteten.

Annons
X

– De som gick kursen fick jobba med tillit och byggde upp en trygghet i gruppen. De hade också kul ihop. Både kreativiteten och samarbetet fungerar mycket bättre när man vågar vara lekfulla tillsammans, konstaterar Samuel West.

Improvisationsövningar utmanar dessutom det traditionella upplägget av problemlösning vilket stimulerar ett påhittigt tänkande, menar han.

– I alla tider har man delat upp innovationsprocesser i faser och rutor som man på förhand ska förhålla sig till. Först ska man identifiera problem, sedan ska man välja ut idéer och så vidare. Angreppssättet i improvisationsteater är helt annorlunda. Du lär dig uppfatta, angripa och lösa ett problem på en och samma gång.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Jag har sett skeptiska personer med armarna i kors men som efter en minut börjar hoppa på ett ben.
  Samuel West, forskare i organisations-
  psykologi

  I USA har det på senare år skrivits flera managementböcker som lyfter fram improvisationsmetodens fördelar. För anställda på animationsstudion Pixar finns det improvisationskurser på Pixar University. Även i Sverige blir det alltmer populärt bland arbetsgivare att låta sina anställda eller chefer gå på workshops i improvisation.

  – Att boka in en timme före julbordet ger inte mer än något annat. Men står man i valet och kvalet mellan att skicka en chefsgrupp på en ledarskapskurs med standardinnehåll eller låta dem gå på improvisationsteater tillsammans, är det en ”no brainer”. Improvisation är både roligare och ger större effekt, anser Samuel West.

  För den som aldrig har spelat improvisationsteater, kan det verka skrämmande att inte ha något manus eller veta vad som ska hända.

  **– Jag har sett skeptiska **personer med armarna i kors men som efter en minut börjar hoppa på ett ben. Det finns en styrka i själva metoden. Ja, du tar en risk när du börjar leka, men det sker på ett sätt som inte känns obehagligt, säger Samuel West.

  Han tycker också att det är spännande när affärsvärlden vågar pröva konstnärliga metoder.

  – Kulturen och konsten har något värdefullt att lära näringslivet. Företag kan inte bara fokusera på att tillverka sina produkter eller tjänster. De måste bli bättre på att hela tiden utforska och upptäcka nya vägar – som en improviserande jazzmusiker. Men då krävs det att man tillåter sig att satsa på fel idéer ibland.

  ** LINNEA BOLTER**

  Annons
  Annons
  X

  Avanzas vd Martin Tivéus och Birgitta Hagenfeldt övar improvisation på teaterscenen.

  Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X