Annons
X
Annons
X

Importera drömbilen på rätt sätt

Vill du köpa din drömbil och spara pengar? Ge dig ut på äventyr i Europa. Där är priserna lägre och utbudet gigantiskt. Men det är en del att tänka på när man vill importera en bil. Så här går det till.

Ett knapptryck bort. Sedan är privatimporten i hamn. Innan dess är det dock en hel del att tänka på.
Ett knapptryck bort. Sedan är privatimporten i hamn. Innan dess är det dock en hel del att tänka på. Foto: Kekyalyaynen/Shutterstock.com

Snacka om jättemarknad. I länder som Tyskland, Holland och Italien finns enormt många bilar att välja mellan. Det innebär att man ofta kan få exakt vad man vill ha.

–  Själv föredrar jag att importera från Tyskland. Det ligger nära och bilarna är i gott skick med fördelaktiga priser. Dessutom är tyskarna lika oss kulturellt och gör affärer på samma sätt, tycker Fredrik Wennerholm, grundare av Importbil.se som under tolv år har fört in 900 bilar i Sverige.

–  I Tyskland är köparen väl skyddad. Det är lag på att antalet ägare ska stå i köpeavtalet, liksom om bilen har varit med om en krock. Och det är straffbart att ställa om mätaren utan att uppge det i avtalet.

Annons
X
Fredrik Wennerholm grundare, Importbil.se. Foto: Sportbil.se

Men i vilken ända ska man börja? Jo, man letar upp intressanta objekt via datorn. På exempelvis Autoscout24.de finns flera miljoner bilar upplagda av både privatpersoner och bilhandlare.

–  Jag rekommenderar att köpa bilen av en auktoriserad hand­lare. Betalningsprocessen är säkrare och bilen servad, testad och genomgången. Man kan dessutom få en garanti på 24 månader. Visst blir det dyrare än att köpa privat – men ändå billigare än i Sverige, säger Fredrik Wennerholm.

Vissa köpare väljer att göra en banköverföring i förväg. Andra spenderar en natt på orten och för över pengarna på plats. Foto: Adam J/Shutterstock.com

Vilket man än föredrar är det vettigt att ringa säljaren i stället för att mejla. Det ger ett mer seriöst intryck. Ställ detaljerade frågor och gör upp affären. Pruta nu – och inte när du tagit dig hela vägen utomlands.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  När priset är klart väljer många att göra en banköverföring i förväg. Men då gäller det att säljaren är pålitlig. Andra spenderar en natt på orten och för över pengarna på plats.

  –  Säljaren kan hjälpa dig med exportskyltar, som även ger dig en trafikförsäkring. Jag rekommenderar också att man tecknar helförsäkring via chassinumret, innan man kör hem bilen, säger Fredrik Wennerholm.

  Väl i Sverige måste kärran gå igenom registrerings- och kontrollbesiktning. När det är avklarat är det bara att försäkra bilen.

  Och börja njuta av den på väg­arna.

  Annons
  Annons

  Ett knapptryck bort. Sedan är privatimporten i hamn. Innan dess är det dock en hel del att tänka på.

  Foto: Kekyalyaynen/Shutterstock.com Bild 1 av 3

  Fredrik Wennerholm grundare, Importbil.se.

  Foto: Sportbil.se Bild 2 av 3

  Vissa köpare väljer att göra en banköverföring i förväg. Andra spenderar en natt på orten och för över pengarna på plats.

  Foto: Adam J/Shutterstock.com Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X