Annons

Imponerande ruiner – här uppstod Thailand

Lejonfigurer i den historiska parken i Ayutthaya.
Lejonfigurer i den historiska parken i Ayutthaya. Foto: Ullstein/IBL

”Thailand, som förr hette Siam, har aldrig varit en europeisk koloni och torde ha haft en självständighet som kan spåras långt tillbaka i tiden. Men när grundades landet? När etablerades det första thailändska riket i området?”

Publicerad

Thaierna (eller taierna, som de ofta stavas i historisk litteratur) levde ursprungligen i dalarna mellan Sydöstasiens lågland och Yunnanplatån (i dag i Kina) i norr. På 1000- och 1100-talen bredde de långsamt ut sig mot söder, och på 1200-talet inledde de en kraftfull expansion på grannfolkens bekostnad. Framryckningen har ofta satts i samband med mongolernas fälttåg mot Sydöstasien, vilka visserligen inte ledde till varaktiga fördelar för dem själva men banade väg för thaierna.

Till en början var dessa löst organiserade i krigiska småfurstendömen vars främsta resurs utgjordes av krigarna själva och deras lojalitet mot härskaren, men under 1200- och 1300-talen förändrades denna bräckliga riksstruktur på ett genomgripande sätt. Thairiken grundades både i det splittrade Burma (där thaierna blev kända som shaner) och i nuvarande norra Thailand.

Patong Beach i Phuket i södra Thailand.

Foto: Sakchai Lalit/AP Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons