Annons

Fåret Shaun – FarmageddonImponerande lerhantverk i Fåret Shaun

Fåret Shaun får besök från yttre rymden.
Fåret Shaun får besök från yttre rymden. Foto: James Grant/SF Studios

Ett ufo landar på Fåret Shauns gård. Filmstudion Aardman charmar som vanligt. Men med rymdtemat blir det lite väl mycket katt- och råttalek, glittriga effekter och rollfigurer som mejas ner.

Under strecket
Publicerad
Foto: Chris Johnson/SF Studios

Med ”Wallace och Gromit”, ”Flykten från hönsgården” och ”Fåret Shaun” är brittiska animationsateljén Aardman sedan länge en institution inom film och tv. Deras lerfigurer i övervägande leriga miljöer fortsätter charma unga och gamla. En institution som trots uppvaktning utifrån håller måttet, som fortsätter att bygga populärkulturella band med stadiga referenser till ljudfilmen och musiken, men som i sin essens mer påminner om stumfilmens väsen.

Inte heller i den andra långfilmen om Fåret Shaun, med tillägget ”Farmageddon”, yttras något språk i konventionell mening. Det universella ligger helt i bilderna: i gester, detaljer och för all del även textskyltar. Och annat ljud: förutom den digra musikkatalogen en uppsjö av stön, grymtande, bräkande förstås, ljud som uttrycker förvåning, dock färre fnysningar. Det är alltjämt befriande.

Annons
Annons
Annons