Annons
X
Annons
X
Film
Recension

Det svider i hjärtat Imponerande journalistik

(uppdaterad)

Det svider i hjärtat

Genre
Dokumentär
Medverkande
Ralf Lennart, Anas Khalifa, Mirsad Bektasevic
Längd
1 tim 15 min

Från 15 år.

Betyg: 5 av 6

I Det svider i hjärtat ställer ­dokumentärfilmaren Oscar Hedin en tydlig fråga: Varför söker unga muslimer från Norden martyrskap? För att söka efter svar följer han under två års tid ett gäng muslimska män i övre tjugoårsåldern. De är från Hammarkullen i Göteborg och de har rört sig i kretsarna kring Mirsad Bektasevic, dömd för ett planerat självmordsattentat i ­Sarajevo. Männen kickar boll, kollar på fotbolls-VM och går på skogspromenader med sina barn – när de inte klipper ihop martyrvideos från krigshärdar och, i en vidrig sekvens, predikar martyrdödens paradisiska fördelar för äppelkindade barn i en moské.

Den huvudsakliga ledsagaren i filmen är Ralf Lennart. Lennart har strulat runt ordentligt; varit skinhead, knarkat och suttit i finkan. Nu är han radikal islamist, kallar sig för Abu Usama el-Swede, och hoppas att han en dag skall vara så stark i tron att han kan bli martyr och renas från synd. Fokuseringen på Lennart är utmärkt eftersom det inte låser filmen vid den etniska segregationens utanförskap som enda förklaring.

Hedins arbetsmetod är registrerande och inte dömande. Han kliver in i bild en del, markerar närvaro och ställer frågor. Det journalistiska arbetet imponerar: Det får ta tid – mycket research och massor av tålamod, även om det kanske inte finns entydiga förklaringar. Man får till och med, som Hedin, odla ett ordentligt skägg om man vill få förtroenden.

Annons
X

Filmen introducerar också två män som tagit klivet och dött i Bosnien respektive Tjetjenien; en från Östermalm (man kan se löpsedeln framför sig) och en annan från Kvärum i Östergötland.

Hedin talar med vänner och anhöriga som berättar om trasslig uppväxt, småkriminalitet, utanförskap och påföljande radikalisering. Systern till ynglingen från Kvärum – som åkte till Tjetjenien när hans fru var i åttonde månaden – beskriver insiktsfullt en livslång verklighetsflykt. Och Hedin dubbelexponerar deras rättsliga dokument på duken.

Mycket mer än så svarar han aldrig på sin fråga, men det räcker bra. För Det svider i mitt hjärta visar på starka tendenser och ger tittaren möjlighet att dra egna slutsatser. Vilket gör att filmen, som estetiskt främst är en ­tevedokumentär, förtjänar sin plats på bioduken där den förhoppningsvis används som underlag till diskussioner.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X