Resa

Imponera på omgivningen – hit ska du resa

Svårt att bestämma dig för var du ska tillbringa semestern i år? Är det viktigt att imponera på din omvärld är valet lätt. Rätt svar stavas exotiska resmål.

Att resa till avlägsna platser har blivit något av en modern statussymbol i dagens samhälle och vi visar gärna upp hur härligt vi har det i våra sociala medier. Vem har inte sett den irriterande statusuppdateringen "Hörde att det regnar i Sverige?" följt av en bild på två brunbrända fötter på stranden...

Annons
X

Det är just paradisöarna långt bort i fjärran som utsöndrar starkt symboliskt kapital.

I en Sifo-undersökning gjord av resebyrån Ticket har tusen svenskar fått svara på frågan om vilken resa de tycker har högst status i samhället och undersökningen talar sitt tydliga språk, ju mer exotiskt resmål, desto bättre.

Det är just paradisöarna långt bort i fjärran som utsöndrar starkt symboliskt kapital, för att slänga sig med den erkände franske sociologen Pierre Bourdieus termer. Med andra ord är det bungalows svävande över vattnet, infinity-pooler och privata middagar ensamma på öde stränder som imponerar. I botten på listan hittar vi några av svenskarnas populäraste reseformer, charter- och all-inclusiveresor.

Sommarresorna har ökat med hela 11 procent i år och Tickets PR- och kommunikationsansvarige, Karin Starkman Ahlstedt, tror sig veta en av anledningarna till varför vi reser mer.

– Att resa är status för många svenskar. Det syns inte minst i sociala medier där semesterbilderna duggar tätt, säger hon i ett pressmeddelande.

Resorna med högst status bland svenskar:

1. Exotisk resa till paradisöar, 26 procent

2. Äventyrs- eller vildmarksresa, 9 procent

3. Kulturell eller historisk resa, 8 procent

4. Kryssning, 6 procent

5. Safari, 3 procent

6. Volontärresa, 3 procent

7. Ekoresa, 2 procent

8. När du gjort ett klipp och hittat riktig billig resa, 2 procent

9. Backpacking-resa, 2 procent

10. All inclusive-resa, 2 procent

11. Charter, 2 procent

Annat, 1 procent

Jag tycker inte det är status att resa, 26 procent

Tveksam, vet ej, 8 procent

Källa: Tickets Sifo-undersökning. Fråga: Vilken typ av resa tycker du har högst status i samhället? 1000 respondenter, riksrepresentativt urval.

Utforska Perfect Guide Shopping

shopping bag

Shoppa redaktionens favoriter, det bästa inom mode, inredning och skönhet. Exklusiva erbjudanden och samarbeten för våra läsare

TA MIG TILL SHOPPEN!

Till Toppen