Annons

Johan Frostegård:Immunsystemets gåtfulla beredskapsplan

Bröstcancercell (grön) attackeras av T-celler. Färgad bild tagen med svepelektronmikroskop.
Bröstcancercell (grön) attackeras av T-celler. Färgad bild tagen med svepelektronmikroskop. Foto: TT

Varför levde eunucker längre än andra män, och varför drabbar det nya coronaviruset män värre än kvinnor? Evolutionshistorien ger svar – kroppens försvar mot mikroorganismer sker utefter olika frontlinjer, där kvinnor och män har utrustats med olika styrkor och svagheter. 

Under strecket
Publicerad

Virus är informationspaket som innehåller arvsmassa, DNA eller RNA. De tar sig in i celler genom att känna igen protein på cellytan, som en trojansk häst i värsta fall, i bästa fall som ovälkomna men harmlösa gäster. Väl där tvingar de cellen att göra fler virus. Somliga finns sedan årmiljoner inbäddade i våra gener och kan rentav hjälpa oss. Det finns mellanlägen, där de som mer eller mindre ovälkomna friare festar på de resurser som finns, och inte slutar förmera sig förrän de tages av daga. 

Ofta är det snarast frågan om desinformationspaket, ett exempel är sars-cov-2 som orsakar covid-19, den aktuella pandemin. Detta virus angriper lömskt olika organ i kroppen, inte bara lungorna, och i värsta fall kan det visa sig att även själva immunsystemet attackeras. Somliga människor blir väldigt sjuka och dör, utan att man vet varför just de drabbas. Två tydliga samband är att män drabbas mer av svår sjukdom och död än kvinnor, och äldre mer än yngre. 

Annons
Annons
Annons