IMF vill fungera som valutapolis

Enighet om att Internationella valutafonden, IMF, kan fungera som en stabilisator på valutamarknaden råder – men inte om hur och framför allt inte i det akuta läget där USA försöker pressa fram en justering från Kina.

Under strecket
Publicerad
Annons

När de två dagarnas gemensamma årsmöten i IMF och Världsbanken avslutades sent i lördags besannades spådomar om att riskerna för ett valutakrig skulle dominera. Peking höll emot de amerikanska kraven och tankarna om IMF som en valutapolis blev inte särskilt konkreta – utan frågan förs upp till statschefsnivå när länderna i G20-gruppen träffas i november i Sydkorea.

En valutaexpert på NY Mellon som uttalade sig på Wall Street Journals sajt, wsj.com, sa att ”…bristen på synbara åtgärder över helgen lär sluta i att marknaden fortsätter att sälja dollar igen på måndag morgon”. Och en representant för tankesmedjan Brookings påpekade torrt på bloomberg.com att IMF:s makt begränsas till övertalning eftersom få verksamma instrument föreligger för att främja samarbete mellan länder som är ovilliga att ändra sin politik.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons