IMF varnar Thailand för häftig skuldsättning

Under strecket
Publicerad
Annons

KOMMENTAR | Tillväxtjakten
BANGKOK Ett halvår efter att tsunamin bokstavligt talat förstörde en stor del av turistnäringen i södra Thailand kämpar landet med att försöka behålla det tillväxtmål som sattes förra året: en ökning med minst 5 procent.
Det sätt på vilket man försöker hålla den ekonomiska takten reser flera allvarliga frågetecken. Man satsar på statliga megaprojekt som kan ge imponerande tillväxtssiffror men som måste finansieras med allmänna medel. Och de räcker inte till för de stora planerna som regeringen lagt fram.

Landets riksbankschef, Pridiyathorn Devakula, varnar för att detta betyder att Thailand under de närmaste fem åren kommer att leva över sina tillgångar. Faran är att man upprepar samma misstag som ledde till den stora finanskrisen i Asien 1997.
I tisdags meddelade regeringen att man ska spendera flera hundra miljarder kronor på att förbättra landets infrastruktur under perioden 2005-2009. Nya vägar och järnvägar ska byggas liksom kraftverk och sjukhus. På det sättet räknar
regeringen med att behålla en tillväxt på 5,48 procent om året.
Men det största problemet är att nära hälften av de medel som behövs för att förverkliga projekten utgörs av inhemska och utländska lån.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons